РФ має припинити блокаду Чорного моря, – фон дер Ляєн

Джерело:  Цензор.НЕТ
Фон дер Ляєн

Вихід РФ із “зернової угоди” загрожує продовольчій безпеці багатьох країн. Євросоюз продовжить вивозити агропродовольчу продукцію з України на світові ринки смугами солідарності. Про це повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

“Я глибоко стурбована рішенням Росії припинити Чорноморську зернову ініціативу, незважаючи на зусилля Організації Об’єднаних Націй та Туреччини. Ризик полягає в тому, що це загрожує продовольчій безпеці багатьох вразливих країн по всьому світу”, – зазначила вона.

Фон дер Ляєн наголосила, що ЄС буде всіма засобами продовжувати працювати над тим, щоб забезпечити продовольчу безпеку для вразливих верств населення, додала вона.

“Як ви знаєте, у нас є додаткова ініціатива – смуги солідарності. Понад 45 мільйонів тонн зернових, олійних та інших продуктів було експортовано через смуги солідарності. Чорноморська зернова ініціатива додала ще 35 мільйонів тонн”, – додала президентка Єврокомісії.

Фон дер Ляєн запевнила, що ЄС продовжить вивозити агропродовольчу продукцію з України на світові ринки смугами солідарності.

“Але важливо, щоб блокаду Чорного моря було припинено, і щоб експорт через Чорне море міг продовжуватися”, – підсумувала вона.

Нагадаємо, 17 липня речник російського диктатора Дмитро Пєсков заявив, що “зернову угоду” фактично зупинено. Того ж дня у МЗС РФ заявили, що Чорноморська ініціатива припиняє функціонування з 18 липня. Росія відкликає гарантії безпеки судноплавства.

За словами Пєскова, РФ “негайно повернеться до “зернової угоди” як тільки домовленості, що її стосуються, буде виконано”.

Повідомлялося також, що зранку 16 липня з порту Одеси вийшло останнє судно з українським збіжжям в рамках зернової угоди.

Зі свого боку Китай сподівається, що Чорноморська зернова ініціатива щодо перевезення зерна з України Чорним морем і надалі виконуватиметься у повному обсязі. 

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!