рф хоче, щоб країни БРІКС створили власну зернову біржу

Джерело:  ElDala
доллар

Власну біржу для торгівлі зерном можуть створити країни БРІКС. Відповідну пропозицію озвучив Едуард Зернін, голова російського Союзу експортерів зерна.

Нагадаємо, що з 1 січня 2024 року до країн-засновників БРІКС (Бразилія, росія, Індія, Китай, ПАР) приєднаються нові члени – Єгипет, Ефіопія, Саудівська Аравія та ОАЕ. Аргентина після обрання президентом Хав’єра Мілея відмовилася від вступу до організації.

У новому складі БРІКС опинилися і найбільші світові покупці зерна (Єгипту – 19,8 млн тонн, Китай – 54 млн тонн), і найбільші виробники.

Країни п’ятірки БРІКС у 2023 році загалом виробляли 1,17 млрд тонн зернових (42% світового виробництва). Після розширення БРІКС 1 січня за рахунок п’яти нових країн виробництво зерна групою досягне 1,23 млрд тонн на рік (44% світового), а споживання максимально наблизиться до виробництва – 1,22 млрд тонн (також 44%).

Сучасна інфраструктура світового зернового ринку склалася після Другої світової війни за домінування постачання пшениці та кукурудзи зі США. Сьогодні ринкові бенчмарки, що використовуються, зокрема, і країнами БРІКС, формуються на базі котирувань зернових культур на Чиказькій біржі (CME). Як клірингової валюти використовується в основному долар США.

За словами Зерніна, це веде до того, що країни БРІКС не можуть повноцінно брати участь у формуванні світових цін на сільгосппродукцію та стають заручниками маніпуляцій на американській біржі.

Виправити ситуацію покликане створення єдиної торговельно-клірингової інфраструктури БРІКС, у рамках якої здійснюватимуться біржові торги зерном між компаніями країн-членів об’єднання. На першому етапі торгівля можлива у валюті будь-якої з країн-членів, а в перспективі можливе створення спеціальної клірингової валюти – мріє Едуард Зернін.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!