Рентабельність переробки молока на мінімумі через здорожчання сировини

Джерело:  AgroPortal.ua
молоко

Ціни на молоко-сировину в Україні зросли у серпні. Про це повідомляє Асоціація виробників молока.

Так, середня закупівельна ціна молока екстра ґатунку станом на 7 серпня склала 14,62 грн/кг без ПДВ, що на 50 коп. більше, ніж місяць тому. Діапазон цін на цей ґатунок у господарствах варіюється від 13,60 до 15,20 грн/кг без ПДВ.

Вищий ґатунок у середньому коштує 14,62 грн/кг без ПДВ (+50 коп.). Ціни на нього коливаються від 13,60 до 15,20 грн/кг без ПДВ.

Ціна на молоко першого ґатунку склала 13,52 грн/кг без ПДВ, що на 32 коп. більше порівняно до ціни в першій половині липня. Мінімальна ціна в господарствах склала 12,65 грн/кг, а максимальна — 14,05 грн/кг.

«Відповідно, середньозважена ціна трьох ґатунків склала 14,25 грн/кг без ПДВ, що на 44 коп. більше, ніж місяць тому», — констатують в асоціації.

Аналітик АВМ Георгій Кухалейшвілі зауважує, що чергове підвищення закупівельних цін спричинене скороченням надходжень молока-сировини на переробку в період сильної спеки в липні. Довготривалі відключення електроенергії призвели до перебоїв у роботі систем вентиляції на молочно-товарних фермах і теплових ударів у корів, які скоротили продуктивність на 20-30%.

«Найбільш різко впало виробництво в господарствах населення, що сприяє збереженню дефіциту молока-сировини на ринку, який не встигає компенсувати промисловий сектор. Станом на тепер в Україні падає рентабельність виробництва сирів, молочної сироватки, вершкового масла, сирного продукту. Молокопереробні підприємства намагаються працювати на обороті з мінімальною рентабельністю», — пояснює експерт.

На його думку, недостатня кількість молока, яка надходить від молочно-товарних ферм, а також здорожчання молочних жирів, ймовірно, сприятимуть зростанню цін на сире молоко в другій половині серпня. Перспективи росту цін у вересні залежатимуть від попиту і купівельної активності споживачів на внутрішньому ринку.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!