Рекордні рівні виробництва зернових та торгівлі ними, але слід очікувати скорочення їх запасів

фао

Незважаючи на те, що в 2021 році очікується рекордний обсяг виробництва зернових у світі, передбачається, що їхні світові запаси в 2021–2022 сільськогосподарському році можуть знизитися. Враховуючи активнішу, ніж очікувалося раніше торгівлю пшеницею та рисом у світі, прогноз щодо обсягу торгівлі зерновими у 2021–2022 сільськогосподарському році у світі було переглянуто у бік підвищення і на даний час очікує, що він досягне нового рекордного рівня.

Прогноз ФАО щодо світового виробництва зернових у 2021 році був знижений порівняно з жовтневими показниками на 6,7 млн ​​тонн до 2793 млн тонн, однак він як і раніше на 0,8% вище (21,5%) року та є новим рекордно високим рівнем. Найбільш значною складовою зниження прогнозу цього місяця стало зниження очікуваних обсягів світового виробництва пшениці до 771 млн тонн, що на 6,2 млн тонн нижче жовтневого прогнозу і на 0,8 відсотка нижче обсягу виробництва минулого року. Перегляд прогнозу в поточному місяці у бік зниження обумовлений зниженням оцінок виробництва в Ісламській Республіці Іран, Туреччині та Сполучених Штатах Америки. Світове виробництво фуражних зернових, навпаки, несуттєво (на 1,5%) зросло в порівнянні з 2020 роком і склало 1505 млн тонн. Прогноз світового виробництва кукурудзи переглянутий у бік підвищення виходячи з того, що в Бразилії та Індії врожайність виявилася вищою за очікувану, і у зв’язку з поліпшенням видів на врожай у кількох країнах Західної Африки. Цей перегляд прогнозів виробництва кукурудзи у бік підвищення з надлишком компенсує передбачуване скорочення світового виробництва ячменю, головним чином, внаслідок зниження виробництва в Ісламській Республіці Іран та Туреччини, де затяжна посуха викликала зниження врожайності. Прогноз світового виробництва рису в 2021 році як і раніше на 0,9 відсотка вище рекордного врожаю 2020 року; проте, порівняно з жовтневим прогнозом його знижено на 1,5 млн тонн до 518,2 млн тонн (у перерахунку на обвалене зерно). Цей перегляд відображає насамперед скорочення площ в Індонезії, де офіційно визнано, що виробництво лише частково відновлюється після 2020 року з його несприятливими погодними умовами. Це коригування в сукупності зі скороченням виробництва в Шрі-Ланці у зв’язку зі зниженням урожайності значно перевищує очікуване збільшення виробництва в кількох країнах, включаючи Лаоську Народно-Демократичну Республіку, Гвінею та Боліваріанську республіку Венесуела.

У північній півкулі розпочалася сівба озимої пшениці врожаю 2022 року. Високі ціни на пшеницю, що встановилися, розглядаються як один з факторів, що сприяють розширенню посівних площ, проте зростання витрат на виробничі ресурси може стати фактором, що обмежує розширення площ під пшеницею в деяких країнах. У більшості країн Європейського Союзу склалися сприятливі умови для сівби; виняток становить Румунія, де посівна затримується через дефіцит опадів, що затягнувся. У Сполучених Штатах Америки посівна кампанія йде середніми темпами, проте, за наявною інформацією, агротехнічні умови менш сприятливі, ніж торік, оскільки грунт недостатньо зволожений. У Російській Федерації посівні площі можуть бути меншими порівняно з минулим роком через більш пізній початок посівної в основних районах виробництва – у Поволжі та в Центральному регіоні – у зв’язку з нестачею опадів. В Україні вміст вологи в ґрунті достатній, однак є перші ознаки того, що посівні площі можуть бути дещо скорочені порівняно з минулим роком.

У країнах на південь від екватора йде сівба фуражних зернових культур урожаю 2022 року. По Південній Америці очікується, що в Бразилії в 2022 році обсяги виробництва відновляться після їх скорочення в 2021 році в результаті очікуваного розширення посівних площ під впливом зростання цін і через сприятливі погодні умови. Також і в Аргентині передбачається розширення посівних площ під кукурудзу врожаю 2022 року; проте висока ймовірність недостатніх обсягів опадів у найближчі місяці може негативно зашкодити ранньому розвитку рослин. У Південній Африці попередні плани посівної кампанії свідчать про помірне скорочення порівняно з минулим роком площ під кукурудзою.

Підготовлений ФАО прогноз споживання зернових в цілому по світу на 2021–2022 сільськогосподарський рік в обсязі 2 812 млн тонн не змінився порівняно з жовтневим прогнозом і, як і раніше, передбачає зростання на 1,7 процента споживання порівняно з оцінним рівнем 2020–2021 сільськогосподарського року. Передбачається, що в сезоні 2021-2022 років загальний обсяг споживання пшениці збільшиться на 2,2 відсотка і досягне 779 млн тонн. У разі зростання населення у світі очікується збільшення споживання пшениці у продовольчих цілях, а показники її подушного споживання залишаться стабільними. Незважаючи на високі ціни на пшеницю, у 2021–2022 сільськогосподарському році передбачається значне зростання споживання пшениці в кормових цілях, особливо в Європейському союзі, а також в Індії, Китаї, Сполучених Штатах Америки та Сполученому Королівстві Великоъ Британії та Північної Ірландії. Збільшення споживання кукурудзи в кормових цілях і як промислової сировини стало основним фактором перегляду в поточному місяці прогнозу у бік підвищення на 1,2 млн тонн; крім того, очікується, що порівняно з минулим роком у 2021–2022 сільськогосподарському році загальний обсяг споживання фуражних зернових може зрости на 1,6% до 1 514 млн тонн. Прогноз зростання споживання кукурудзи в порівнянні з минулим роком на 2,5% складено виходячи з очікувань того, що в Бразилії та Китаї збережеться  високий попит на корми, в Канаді збільшиться споживання кукурудзи в кормових цілях, а в Бразилії та Сполучених Штатах Америки збільшиться виробництво етанолу із кукурудзи. Також прогнозується збільшення у 2021–2022 сільськогосподарському році споживання сорго, обумовлене зростанням його споживання з продовольчою та кормовою метою. Споживання ж ячменю на корм і як промислова сировина, навпаки, може скоротитися. У поточному місяці переглянуто в бік зменшення прогноз світового споживання рису в 2021-2022 сільськогосподарському році на 800000 тонн, однак цей показник на 1,6% вище торішнього найвищого за останні кілька років показника в 518,8мл. Очікується продовження зростання споживання рису на корми і в якості промислової сировини, проте передбачається, що головним фактором збільшення річного споживання у світі буде продовольче споживання, темпи якого можуть дещо перевищувати темпи приросту народонаселення.

ФАО

Позначки:, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!