Рефрижератори не їдуть: молочники озвучили проблеми експорту

Джерело:  AgroPortal.ua 
молоко

Виробники молочної продукції під час війни зіштовхнулися зі значними експортними проблемами: логістика здорожчала більш ніж удвічі, додалися додаткові витрати, і при цьому проблематично вивезти продукцію за межі України.

Про це повідомив директор департаменту з питань зовнішньоекономічної діяльності та сертифікації компанії «Лакталіс-Україна» Володимир Мартинчук під час експертної дискусії «Логістичні шляхи експорту української молочної продукції».

«Морські лінії, які надають рефрижератори, вимагають від замовника повну заставну вартість контейнера. Здорожчання перевезення відбувається за рахунок того, що в Україну потрібно поставити контейнер із найближчого порту, оплативши дорогу в два боки. Тобто логістика подорожчала більше ніж удвічі, і ще плюс заставна вартість контейнера», — розповідає Володимир Мартинчук.

За його словами, три заводи компанії «Лакталіс-Україна» знаходяться в зоні ризику бойових дій — Миколаїв, Павлоград, Шостка. Відповідно, в цих регіонах виникають проблеми з перевізниками.

«Вони відмовляються їхати та готові прийняти нашу продукцію на території Молдови, Румунії, Болгарії, або заїжджають на територію України лише за 20-30 км від кордону. Навіть якщо ми знаходимо перевізника, який готовий забрати продукцію з заводу, маємо дві проблеми. У зв’язку з перевантаженням виникає проблема з документальним митним оформленням. Крім того, на продукцію, яка потребує спеціальних умов перевезення, необхідно, особливо в літній період, передбачати хаби, з яких можна було би без порушення холодового ланцюга здійснювати перевантаження», — зазначає Володимир Мартинчук.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!