Rabobank очікує зниження цін на продовольчі товари у 2024 році

Джерело:  IDK
Rabobank

Очікується, що світові ціни на продовольчі товари відступлять від рекордних максимумів у 2024 році після трьох років турбулентності, викликаної війною в Україні, погодними умовами та зростаючими цінами на енергію та ресурси, згідно з щорічним звітом Rabobank «Agri Commodity Markets Outlook».

В умовах зниження цін на сільськогосподарську продукцію один із основних факторів інфляції цін на продовольство, швидше за все, піде на спад. Незважаючи на зниження цін та доступності, Rabobank, як і раніше, прогнозує, що попит залишиться слабким, оскільки споживачі продовжують стикатися з економічними проблемами, включаючи високу інфляцію та відсоткові ставки. Rabobank очікує, що слабке економічне зростання у 2024 році обмежить зростання попиту на сільськогосподарську продукцію.

“Назвати останні три роки світових цін на сільськогосподарську продукцію волатильними – це применшення”, – сказав Карлос Мера, голова відділу сільськогосподарської продукції Rabobank. «Виробники все ще борються з наслідками війни, несприятливих погодних умов, високої інфляції сільськогосподарських ресурсів та слабкого споживчого попиту, але розглядають 2024 як повернення до подоби нормальності».

У звіті Rabobank Outlook оцінюються перспективи кошика сільськогосподарських товарів, які мають вирішальне значення для світової економіки, на основі сценаріїв «базового», «високого» та «низького сценарію». Він відстежує перспективи 10 ключових сільськогосподарських товарів у наступному році.

Rabobank прогнозує, що ціни на ключові сільськогосподарські товари: кукурудзу, соєві боби, цукор та каву знизяться, оскільки у виробництва є час адаптуватися до високих цін, а попит залишається слабким. Пшениця, як і раніше, залежатиме від погодних умов та невизначеності, пов’язаної з експортом. Виробники хлібобулочних виробів, молочних продуктів та тваринного білка, швидше за все, виявляться у найбільшій вигоді від зниження собівартості ресурсів.

“Переможці та ті хто програє з’являться, оскільки наступного року сільськогосподарські товари пройдуть різні точки циклу”, – сказав Мера. «Ми очікуємо, що ті, хто працює в секторах хлібобулочних виробів, молочних продуктів та тваринних білків, отримають найбільшу вигоду, оскільки ринок Південної Америки повернеться до здоровішого стану та збільшить постачання».

Бразильські фермери очікують побачити рекордний врожай сої у 2024 році, оскільки погода Ла-Нінья змінюється Ель-Ніньйо. Банк очікує рекордний обсяг перевезення врожаю – 163 мільйони тонн. Очікується, що Аргентина, найбільший експортер соєвих продуктів, також відновиться після минулого неврожаю, що призведе до збільшення світових запасів, хоча на неї поширюватиметься невизначена політика обміну іноземної валюти.

Щодо пшениці, Rabobank очікує ще одного дефіциту на світовому ринку, п’ятого за рахунком. Найближчими місяцями врожай у Південній півкулі не принесе особливого полегшення, причому показники Аргентини та Австралії відставатимуть. За даними Rabobank, Ель-Ніньйо може призвести до того, що поля в Австралії залишаться без вологи перед посівним сезоном 2024 року.

Російсько-українська війна продовжуватиме впливати на виробництво та експорт та призведе до скорочення експортного профіциту для обох країн.

За даними Rabobank, ціни на пшеницю знизилися приблизно на 27% з початку 2023 року, і зараз вони торгуються на рівні, значно нижчому від тих, які спостерігалися до війни в Україні, яка почалася в лютому 2022 року. Слабкість цін на пшеницю пояснюється переважно сильним російським експортом навіть після скасування Чорноморської зернової ініціативи та тиску з боку зниження цін на кукурудзу.

У доповіді наголошується, що відновлення попиту на кукурудзу після торішнього нормування було посилено знижками, але споживачі, як і раніше, стикаються з економічними перешкодами. Сильний долар США та збільшення можливостей фуражного зерна для таких країн, як Китай, який збирає рекордний урожай кукурудзи, унеможливлять експорт США та скорочення запасів.

Згідно з звітом, фермери добре капіталізовані після багатьох років позитивного прибутку, але продаються дешевше, а брак складських приміщень, особливо в Бразилії, змусить їх продати частину кукурудзи за собівартістю, згідно зі звітом.

“Все буде непросто, але більш позитивний прогноз щодо більшості сільськогосподарських товарів має принести полегшення покупцям”, – сказав Мера. «Уряди, бізнес, фермери та споживачі відчують себе обложеними після кількох років нестабільності. Зараз не час проголошувати тости за відновлення, але перспективи інфляції на сільськогосподарські товари набагато позитивніші, ніж у попередні роки».

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!