Путін збере додаткові гроші на війну завдяки падінню курсу рубля: Росія встановила новий податок для експортерів

Джерело:  Цензор.НЕТ
рубль

Уряд Росії вирішив запровадили з 1 жовтня мита на більшість товарів російського експорту, ставки яких будуть прив’язані до курсу рубля і допоможуть додатково наповнити російський бюджет. Відповідне розпорядження оприлюднене на сайті кабміну РФ, повідомляє російська редакція Forbes.

Згідно із ним, якщо долар в Росії коштуватиме 80 рублів і менше, то експортне мито буде нульовим. Якщо курс буде вищим за цей поріг, розмір мита становитиме від 4% до 7% залежно від курсу. Що стосується добрива, то мито на них становитиме до 10% залежно від курсу рубля.

Додаткові мита діятимуть до кінця 2024 року. У російському уряді пояснюють, що вони мають захистити внутрішній ринок від зростання підвищення цін.

Мито збільшуватиметься при кожному підвищенні курсу на 5 рублів. При середньому курсі більше 80, але менше 85 рублів за долар мито становитиме 4%, при курсі в діапазоні 85-90 рублів – 4,5%, а при курсі в діапазоні 90-95 рублів – 5,5%. При перевищенні 95 рублів мито буде максимальним – 7%.

За підсумками торгів на “Московській біржі” у четвер курс рубля опускався до 95,91 руб./$.

Нові мита не поширюватимуться на експорт російських нафти, нафтопродуктів, газу, лісоматеріалів, металобрухту та зерна, але під них потраплять метали, вугілля та добрива – найбільші статті російського ненафтового сировинного експорту.

За даними російських ЗМІ, ініціатива запровадити нове мито належить Мінфіну РФ: за його оцінками, для балансування бюджету не вистачає 500-700 млрд рублів, їх планують зібрати з експортерів.

Як повідомлялося, видатки федерального бюджету Росії значно зросли через необхідність фінансувати війну в Україні та окупацію українських територій. Через це Кремль шукає додаткові джерела наповнення бюджету.

Зокрема, у серпні російський президент Владімір Путін підписав закон, що встановлює додатковий податок у розмірі 10% на отримані у попередні роки “надприбутки” для великих компаній (windfall tax), завдяки якому з бізнесу планується додатково зібрати 300 мільярдів рублів.  

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!