Пташиний грип дістався Аргентини та Уругваю

Джерело:  Meatinfo
гуси

Аргентина та Уругвай підтвердили перші випадки пташиного грипу серед диких птахів 15 лютого, що підтверджує поширення хвороби у Південній Америці.

У всіх країнах Південної Америки підтверджено випадки пташиного грипу, за винятком Бразилії, Гаяни та Суринаму. Однак близькість продуктивних регіонів Бразилії та відсутність великих географічних бар’єрів ще більше збільшують ймовірність того, що вірус досягне найбільшого експортера курятини у світі.

У випадку з Уругваєм вірус був виявлений у лебедя неподалік Лагоа-Гарсон на південному узбережжі країни. В Аргентині захворювання було виявлено в провінції Жужуй у андських гусей.

За повідомленням уругвайської газети El Observador, влада Міністерства тваринництва, сільського господарства та рибальства оцінює ситуацію і буде вжито відповідних заходів.

Тим часом міністр сільського господарства, тваринництва та рибальства Аргентини Хуан Хосе Бахілло скликав екстрену нараду з цього питання. «Наявність вірусу в Аргентині насторожує всі наші служби, але нас це не дивує. Ми вже працюємо з різними профілактичними організаціями та територіальним охопленням, щоб контролювати проблему», — сказав секретар. За його словами, найпоширеніший шлях проникнення через перелітних птахів, яких важко контролювати. «Міграції птахів принесли хвороботворний вірус із північної півкулі», — додає він.

Пташиний грип знищив мільйони птахів у Європі, Північній Америці та Азії за кілька місяців до його прибуття до Південної Америки.

У Бразилії після підтвердження в сусідніх країнах Бразильська асоціація білків тварин (ABPA) випустила повідомлення, в якому йдеться, що «вона стежить за розвитком ситуації». Хвороба згубна для птахів і, згідно з опитуванням, може завдати шкоди бразильському птахівничому сектору на суму 2,4 мільярда євро.

АВРА заявила, що перебуває у прямому контакті з Asociación de Productores Avícolas Sur, регіональним представником з птахівництва, а також із членами інших організацій у Латинській Америці. Завдання – спільно з Міністерством сільського господарства та тваринництва стежити за ситуацією.

У записці ABPA наголошує на важливості для Бразилії, яка залишається вільною від пташиного грипу, дотримання протоколів біобезпеки, особливо щодо захисту її комерційних стад.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!