Наслідки заколоту Пригожина: Світові ціни на пшеницю зросли до максимуму за чотири місяці

Джерело:  Oilworld
доллар

Ціни на пшеницю злетіли до максимуму за чотири місяці. Учасники торгів побоюються скорочення постачання зерна на світовий ринок. За останній місяць пшениця подорожчала вже на 29% – це максимальний приріст з 2015 року

Ціни на пшеницю злетіли до чотиримісячного максимуму на тлі подій, пов’язаних із ПВК «Вагнер», які додали невизначеності щодо перспектив постачання російського зерна на світовий ринок, повідомив Bloomberg.

Ф’ючерси на пшеницю з постачанням у вересні подорожчали на 3,2%, до $7,7 за бушель, на торгах у понеділок, 26 червня. Про це свідчать дані торгів на товарній біржі Чикаго.

Попит на пшеницю зріс, оскільки трейдерів схвилювали наслідки подій у Росії, зазначає Bloomberg. Після стрибка ціни на торгах у понеділок зростання вартості пшениці досягло 29% за місяць, що стало найбільшим приростом з 2015 року, підрахувало агентство. Додатково зростанню попиту на пшеницю також сприяла посушлива погода, що негативно вплинула на врожай кукурудзи та сої в США.

Росія, як очікується, стане найбільшим у світі експортером пшениці цього і наступного сезонів, будь-яка зміна її поставок вплине на глобальний ринок, пише агенція. За словами керівника відділу досліджень ринку сільськогосподарських товарів у Rabobank Карлоса Мера, судноплавна галузь оцінюватиме безпеку транспортування в регіоні, проте поки що, схоже, негайних збоїв у торгівлі пшеницею не відбудеться.

Ситуація може посилити занепокоєння щодо майбутньої угоди, яка дозволяє Україні відвантажувати зерно з портів Чорного моря, пише агентство. Зернова угода має бути продовжена у середині липня. За словами Карлоса Мера з Rabobank, політичні потрясіння в Росії знижують ймовірність того, що російська сторона матиме час і бажання сісти за стіл і обговорити деталі зернової угоди. Ціни на зерно можуть зрости, якщо зернова угода не буде продовжена.

У липні 2022 року Росія та Україна окремо уклали зернову угоду з Туреччиною та ООН — цей захід було вжито, щоб забезпечити глобальну продовольчу безпеку. Угода складається із двох частин. Перша гарантує безпечне вивезення українського зерна Чорним морем, а друга — зняття обмежень на доступ російської сільгосппродукції та добрив на світовий ринок. Угода неодноразово продовжувалася, востаннє — до 17 липня. За даними ООН, у травні коридором було відправлено близько 1,3 млн тонн врожаю, що становить менше третини від пікового значення в жовтні.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!