На Кіровоградщині зменшили посіви озимої пшениці через її збитковість

Джерело:  Суспільне
пшениця

Під врожай 2024 року аграрії Кіровоградщини посіяли 324 тисячі гектарів пшениці. Це на 15% менше, якщо порівнювати з 2022 роком. В Україні цьогоріч засіяли озимою пшеницею понад чотири мільйони гектарів, що майже вдвічі менше за осінь 2021 року.

За словами керівниці департаменту агропромислового розвитку Кіровоградської області Валерії Фурманової, цьогоріч пшениця належить до збиткової культури.

«Ціна на пшеницю дуже низька. Ми вживаємо до 15% зернового ресурсу для власних потреб. Все решта – це експортний потенціал».

Керівниця агрофірми з Кропивницького району Олена Крутько розповіла, цієї осені вперше за час роботи агрофірми відмовилися від посіву озимої пшениці. У попередні роки обсяги посівів коливалися від 300 до 700 гектарів.

За її словами, на рішення відмовитись від посіву озимої пшениці вплинуло те, що продавати зерно нікуди або за низькою ціною, а також погодні умови.

«У вересні та першій декаді жовтня не було дощів. Сіяти пшеницю у суху землю було ризиковано. Багато фермерів сіяли, але потім або пересівали, або передисковували. Цього року ми продавали пшеницю за ціною п’ять тисяч гривень за тонну. Нині собівартість пшениці — вісім з половиною тисяч, це без сплати орендних паїв і без податків».

Цьогорічний врожай пшениці зберігають на складах господарства. Замість пшениці планують сіяти соняшник.

Агроном господарства з Новоукраїнського району Денис Філіпенко сказав, що попри занижену ціну пшеницю таки посіяли.

«Озима пшениця займає майже 25% від усієї структури наших посівів. Щороку ми сіємо 600-700 гектарів. Якщо гарно її доглянути та вчасно підживити, то врожайність — вісім тонн з гектара, це непогані гроші».

Тенденція зменшення посівів озимої пшениці загальнодержавна, пояснив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук. У 2021 році було висаджено 7,8 мільйона гектарів, у цьому році понад чотири мільйони гектарів. Це призводить до зменшення експортного потенціалу.

«Зменшення посів по-перше пов’язано з війною. Це окуповані території, заміновані поля, де не мають можливості активно сіяти товаровиробники. По-друге — відсутність обігових грошей. Фінансова неспроможність товаровиробників бути підготовленими, як до посівної кампанії, так і неможливість вчасно реалізувати зерно за ринковими цінами».

Нині аграрії України переорієнтовуються на вирощування інших зернових. Вважає, на продовольчу безпеку України це не вплине.

«Протягом року в Україні споживають шість-сім мільйонів тонн пшениці. Посадженого цьогоріч буде більш ніж достатньо. Але, країна у війні, економіка потребує грошей, а гроші сьогодні приносить експорт агропродукції».

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!