Пшеничні плани Бразилії пов’язані з тропічними сортами

Джерело:  AgroXXI
пшениця

Під тропічною пшеницею у Бразилії зараз зайнято понад 400 тисяч гектарів, повідомили експерти ринку у заході, присвяченому національному Дню пшениці, який відзначили минулої п’ятниці, 10 листопада.

Бразильський агропортал Мinutorural опублікував статтю за підсумками заходу, присвяченого національному Дню пшениці, в ході якого були озвучені досягнення та плани бразильського хлібного сектору: «Директор з маркетингу Секретаріату сільськогосподарської політики (SPA) Сільвіо Фарнезе заявив, що вирощування пшениці в Бразилії надзвичайно південному регіоні, оскільки «саме посів озимих доповнює літні культури».

За оцінками, цього року у штатах Парана, Санта-Катаріна та Ріу-Гранді-ду-Сул буде вироблено понад 8,3 тис. тонн пшениці. За ними слідує Південно-східний регіон з оцінкою понад 800 тонн та Центрально-Західний регіон із більш ніж 406 тоннами.

За оцінками другого огляду врожаю зерна, опублікованого бразильською Національною збутовою компанією (Conab), у 2023 році країна виробить понад 9,6 тисяч тонн пшениці на більш ніж 3,4 тисячі гектарів, що на 12% більше у порівнянні з урожаєм 2022 року.

Щоб підвищити продуктивність та виробництво пшениці у Бразилії за межами Південного регіону, у 1920-х роках розпочалася тропікалізація пшениці у регіоні Серрадо. У 80-ті роки після створення Бразильської корпорації сільськогосподарських досліджень (Embrapa), вчені заглибилися у розробку сортів та технологій виробництва систем вирощування для Центрально-Західного, Північно-Східного та Південно-Східного регіонів.

В даний час тропічна пшениця вирощується в біомах Серрадо та Атлантичного лісу на більш ніж 400 тисяч гектарів у штатах Баія, Гояс, Мінас-Жерайс, Мату-Гросу, Мату-Гросу-ду-Сул, Сан-Паулу, а також у Федеральному окрузі.

Секретаріат з інновацій, сталого розвитку, іригації та кооперативів (SDI) заявляє, що тропічні сорти пшениці являють собою технологічні варіанти з покращеною врожайністю та стійкістю до шкідників та хвороб, адаптовані до різних ґрунтових та кліматичних умов різних бразильських регіонів.

Аграріям надається послуга бразильського МСГ (MAPA) із зонування сільськогосподарських кліматичних ризиків для пшениці із зазначенням сприятливих періодів для посіву в кожному муніципалітеті та штаті відповідно до даних моніторингу клімату.

За словами заступника директора з розвитку виробничих ланцюжків та географічних вказівок Клесівальдо Рібейру, сорти, розроблені для підвищення поживної цінності корму для тварин, також дозволили тваринницьким системам вирощувати пшеницю для виробництва сіна та силосу. “У тому числі вміст білка вищий, ніж у кукурудзяному силосі, що приносить вищезгадані переваги стійкості, властиві вирощуванню пшениці, іншим секторам бразильського сільського господарства”, – сказав він.

Міністерство працює разом з Embrapa над розвитком культури у країні. Наприклад, біом Серрадо займає близько 204 мільйонів гектарів, де площа для вирощування пшениці оцінюється в 4 мільйони гектарів, з яких 1,5 млн. га – під зрошення, 2,5 млн. – для невирошуваного виробництва.

За даними Міністерства торгівлі та міжнародних відносин (SCRI), у 2022 році Бразилія експортувала пшениці на більш ніж 965,82 млн. доларів США, посівши десяте місце серед основних світових експортерів пшениці. З січня по вересень 2023 року вже було експортовано бразильської пшениці на більш ніж 659 млн. доларів США.

Основними світовими імпортерами бразильської пшениці в 2022 році стали Саудівська Аравія (195,87 млн. доларів США), Індонезія (190,07 млн. доларів США), В’єтнам (115,87 млн. доларів США), ПАР (104, 79 млн доларів США) та Марокко (101,36 млн доларів США). Крім того, зараз Бразилія займає дванадцяту позицію серед країн-імпортерів зернових.

Бразильський Мінсільгосп спільно з Міністерством фінансів, планування та бюджету та аграрного розвитку та сімейних фермерських господарств виділили 400 мільйонів реалів на економічні субсидії у формі вирівнювання цін на зерно пшениці врожаю 2023/2024 року. Підтримка маркетингу за допомогою цих коштів спрямована на стимулювання національного ланцюжка виробництва пшениці, стабілізацію ринку та гарантію доходу сільським виробникам, що є основною метою Політики гарантування мінімальної ціни (PGPM)».

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!