Припинення дії «зернової угоди»: можливі наслідки для України

Джерело:  УкрАгроКонсалт
Україна
UkrAgroConsult

Світові лідери намагаються врятувати «зернову угоду». Вони стикаються з ключовою проблемою: угода, яка вже тричі подовжувалась, майже не діє, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

Чорноморські порти України, які були заповнені кораблями восени 2022 року, сьогодні майже порожні, оскільки Спільний координаційний центр не працює. Кілька суден, що залишилися, перевіряються повільно. російські чиновники продовжують виступати проти продовження договору, а Київ звинувачує москву в спробі його саботувати.

В 2022 році за посередництва ООН та Туреччини була розроблена ініціатива щодо експорту зерна з чорноморських портів, щоб створити безпечний маршрут для експорту після вторгнення росії в Україну. Відтоді в рамках «зернової угоди» було експортовано майже 33 млн тонн зернових на світові ринки, сприяючи зниженню цін на продовольчу продукцію та зміцненню життєво важливого аграрного сектора України.

Угоду має бути продовжено 17 липня 2023 року. ЄС, США та ООН наполягають на продовженні. Переговори проходять на тлі контрнаступу України за підтримки західних урядів.

Міністерство закордонних справ росії заявило, що немає підстав для продовження пакту, посилаючись на 5 перешкод для власного експорту продовольчої продукції, які воно хоче усунути. Аналітики стверджують, що припинення «зернової угоди» може збільшити витрати для українських фермерів і ліквідувати те, що ООН називає «рятівним кругом для глобальної продовольчої безпеки».

Виробництво зерна в Україні вже скорочується під тягарем війни, а її експорт може скоротитись до мінімуму за останні 10 років. Події в Україні завадили фермерам продавати врожай 2023 року наперед.

Експортна угода скоротила величезні запаси, які Україна накопичила після того, як вторгнення росії зупинило практично всю морську торгівлю. У поєднанні із врожаєм, проданим через ЄС, український експорт зерна в сезоні 2022/23 зрівнявся із сезоном 2021/22.

З початком збирання нового врожаю цей прогрес згасає: на початку червня проходило розмитнення менше 2 суден на день, що значно нижче можливостей експорту. москва заблокувала один із трьох відкритих портів, і з 26 червня не було затверджено жодного нового корабля, хоча Адміністрація морських портів України показує майже 30 зареєстрованих трьома іншими сторонами.

«Угода здається застарілою. Як тільки надійде новий врожай, доступ до морського порту стане критично важливим для українського сільського господарства та світового балансу», – заявили аналітики Rabobank.

Зупинка угоди змусить Україну експортувати більше сільгосппродукції через річкові порти на Дунаї, а також залізничним та автомобільним транзитом через кордон ЄС. Ці маршрути були економічним порятунком: тоннаж зараз перевищує обсяги, що переміщуються Чорноморським коридором, і уряд прагне подальшого збільшення.

Це також має свою ціну. Польща заборонила імпорт зерна з України через перенасичення місцевих фермерів. Уряди інших країн Східної Європи також запровадили обмеження.

Для українських експортерів найбільшою проблемою є вартість, яка зростає в міру того, як зерно транспортується на великі відстані та по залізничних коліях різного розміру. «При тій вартості логістики, яку ми маємо зараз, при тій ринковій ціні, яку ми маємо зараз, усі сорти зернових приносять збитки», – заявили у «Агротрейд Груп».

Дехто бачить кращу сторону, якщо коридор провалиться: експорт Чорним морем може прискоритися, якщо Україна вирішить залишити порти відкритими, не обтяжуючись перевірками суден, передбаченими угодою, заявив Андрій Новосьолов, аналітик Barva Invest.

Kernel Holding SA, найбільший експортер соняшникової олії в Україні, заявив, що готовий продовжувати перевезення вантажів, якщо це схвалить Міністерство оборони та Міністерство інфраструктури. В червні український уряд створив страховий фонд на суму 547 млн доларів для компенсації компаніям, судна яких прямують до портів Чорного моря, якщо експортна угода припинить свою дію.

Незрозуміло, чи захочуть судноплавні компанії перетинати зону бойових дій без підтримки міжнародної угоди. Двоє турецьких чиновників на умовах анонімності заявили, що майбутні українські поставки малоймовірні, якщо угода припиниться.

Позначки:, , , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!