Прогнози виробництва, споживання та запасів зернових у світі знижено в порівнянні з показниками минулого місяця – ФАО

Джерело:  ФАО
фао

Прогноз ФАО з виробництва зернових у світі на 2022 рік був знижений порівняно з прогнозом минулого місяця на 4,9 млн тонн і в даний час становить 2764 млн тонн, що на 1,8 відсотка (50,8 млн тонн) нижче показника минулого року. Основна частка перегляду стосується пшениці, проте дещо знижено також прогноз світового виробництва фуражних зернових. Знижений у поточному місяці на 3,4 млн тонн прогноз виробництва пшениці у світі на 2022 рік тепер становить 783,8 млн тонн, що все ж таки на 0,6 відсотка (4,5 млн тонн більше обсягу виробництва в 2021 році) рекордом. Цей перегляд у бік зниження поточного місяця майже повністю зумовлений показниками виробництва пшениці у Сполучених Штатах Америки (США) – зниженням урожайності та скороченням збиральних площ. За іншими країнами-виробниками, де завершується збирання пшениці 2022 року, прогнози виробництва залишилися без змін. Прогноз світового виробництва фуражних зернових на 2022 рік також був знижений на 1,3 млн тонн і зараз становить 1467 млн ​​тонн – на 2,8 відсотка нижче порівняно з минулим роком; це перше за останні чотири роки зниження виробництва. Основна частка зниження прогнозу цього місяця зумовлена ​​зниженням прогнозів очікуваного виробництва кукурудзи у Сполучених Штатах Америки та країнах Європейського союзу, де згідно з останніми оцінками наслідки посухи були більш масштабними, ніж передбачалося раніше. Підвищено прогноз виробництва по Україні, де йде збирання кукурудзи, оскільки очікується вищий урожай у результаті розширення збиральних площ у зв’язку зі звільненням сховищ за рахунок експорту з чорноморських портів. За рисом збільшені порівняно з жовтневими показниками прогнози виробництва в Індонезії, оскільки було офіційно оголошено про деяке розширення площ рисових чек порівняно з попередніми прогнозами ФАО. У поєднанні з менш значним, ніж передбачалося раніше, зниженням виробництва в Перу, це збільшення прогнозу в цілому компенсує деяке зниження очікуваних обсягів виробництва, зокрема у В’єтнамі та Нігерії. В результаті цього виробництво рису у світі в сезоні 2022–2023 років очікується на рівні 512,6 млн тонн (у перерахунку на обрушене зерно), що на 2,4 відсотка нижче рекордного рівня 2021 року, але все ж вище середнього для цієї культури показника.

У північній півкулі розпочалася сівба озимої пшениці врожаю 2023 року, а в 2023 році розпочнеться посівна кампанія в країнах південної півкулі. Високі ціни на зернові, як очікується, забезпечать збереження великих посівних площ у 2023 році; проте подальше розширення може стримуватись високими витратами виробництва. У Сполучених Штатах, незважаючи на затяжну посуху в деяких районах основних штатів – виробників пшениці, сівба озимої пшениці йшла у жовтні середніми темпами. У північних країнах Європейського союзу посівна кампанія була завершена у вересні, а в більшості інших країн йде добрими темпами завдяки сприятливим погодним умовам (за винятком посушливих умов в Іспанії, Італії та Румунії). У Російській Федерації посівна кампанія наближається до завершення, проте за наявною інформацією станом на середину жовтня темпи сівби озимої пшениці були нижчими, ніж роком раніше, оскільки цьому заважали сильні опади. В Україні посівні площі під пшеницею обмежені через серйозні фінансові обмеження в умовах війни; до того ж за умов сильних дощів темпи посівної знижено. По Азії очікується, що в Китаї (континентальному) та Індії, де високі мінімальні ціни, що підтримуються, забезпечують вигідність обробітку пшениці, посівні площі під пшеницею, як і раніше, перевищуватимуть середні показники. Сприяють посівній кампанії в обох країнах та сприятливі погодні умови. В умовах, коли великі площі в Пакистані як і раніше охоплені повенями, сівба озимої пшениці (рабі), яка зазвичай відбувається в жовтні – грудні, може бути серйозно утруднений.

У країнах Південної півкулі йде сівба фуражних зернових урожаю 2023 року. У Бразилії за офіційними оцінками в 2023 році очікується розширення площ під кукурудзою. Якщо припустити, що після посушливих періодів минулого року погодні умови в країні покращаться, то в 2023 році можна очікувати зростання врожайності та другого поспіль високого врожаю. У Південній Африці попередні плани посівної кампанії вказують на можливість помірного скорочення площ під кукурудзою порівняно з минулим роком.

Прогноз споживання зернових у світі в 2022–2023 сільгозпроці (2 778 млн тонн) передбачає зниження на 0,7 відсотка порівняно з рівнем 2021—2022 року, що на 5,4 млняна місяць зменшується за прогнозний споживання зернових у світі. Перегляд цього місяця у бік зниження прогнозів щодо світових запасів фуражних зернових на 5,9 млн тонн пов’язується в першу чергу з передбачуваним скороченням споживання кукурудзи в промислових цілях (особливо в Китаї та Сполучених Штатах), а також зі скороченням споживання ячменю на корми та в як промислової сировини. З урахуванням цих змін, прогноз обсягів споживання зернових у світі на 2022–2023 рік зараз становить 1 485 млн тонн – на 1,2 відсотка нижче рівня 2021–2022 року, що відзначається вперше за більш ніж 10 років. У той же час, як і раніше, передбачається, що загальний обсяг споживання пшениці у світі в 2022–2023 році дещо збільшиться (на 0,3%) – до 775 млн тонн; при цьому можливе зниження споживання на корми буде компенсовано споживанням на продовольчі та інші потреби. Споживання рису у світі в 2022–2023 році очікується на рівні 518,3 млн тонн, що лише незначно відрізняється від жовтневого прогнозу і на 0,7 відсотка нижче відповідного показника минулого року у зв’язку з передбачуваним скороченням споживання на корми та промисловість.

До кінця сезону 2023 року очікується скорочення запасів зернових у світі на 2,0 відсотка в порівнянні з обсягом на його початок – до 841 млн. тонн, що на 7,3 млн. тонн нижче показника минулого місяця. Виходячи з останніх прогнозів щодо запасів та споживання у світі, їх співвідношення у сезоні 2022–2023 року може становити 29,4 відсотка, що нижче за показник сезону 2021–2022 року в 30,9 відсотка, але в історичній перспективі такий показник все ще що викликає занепокоєння становищем щодо пропозиції. Незважаючи на перегляд у бік зниження цього місяця на 3,1 млн тонн, прогноз запасів пшениці у світі, як і раніше, передбачає їх збільшення на 2,0 відсотка в порівнянні з рівнем початку сезону. Цей найактуальніший перегляд пов’язаний головним чином із передбачуваним зниженням запасів в Україні, Індії та Сполучених Штатах. Подібним чином зниження прогнозного показника запасів фуражних зернових у поточному місяці на 4,6 млн тонн зумовлене зниженням передбачуваних запасів кукурудзи в Україні у зв’язку зі збільшенням експорту, а також у Сполучених Штатах у зв’язку з менш сприятливими видами на врожай. З урахуванням цього передбачається, що запаси фуражних зернових у світі, які зараз прогнозуються на рівні 347 млн ​​тонн, виявляться на 5,3 відсотка нижче рівня початку сільгоспсезону, досягнувши найнижчого показника з часу сезону 2013–2014 років, що зумовлено головним чином очікуваним скороченням запасів кукурудзи у світі на 5,5%. Прогноз ФАО зі світових запасів рису станом на кінець 2022–2023 збутового року зараз позначений на рівні 193,4 млн тонн, що на 1,8 відсотка нижче рекордного рівня початку сезону, але все ж таки є третім за величиною абсолютним показником. Очікується, що найбільша частка передбачуваного зниження запасів у порівнянні з минулим сезоном буде обумовлена ​​скороченням запасів у країнах-експортерах рису, хоча і в країнах-імпортерах, зокрема, в Колумбії, Європейському союзі, Сенегалі та Шрі-Ланці, також очікується скорочення запасів .

Незважаючи на перегляд у цьому місяці у бік підвищення на 1,7 млн ​​тонн обсяг світової торгівлі зерновими, який на сезон 2022–2023 року передбачається на рівні 469 млн тонн, скоротиться порівняно з 2021–2022 роком на 2,2. Цього місяця, виходячи з більш високих темпів відвантаження аж до кінця жовтня в рамках Чорноморської зернової ініціативи та очікування зростання експорту пшениці з України, прогноз світової торгівлі пшеницею на 2022–2023 рік (липень – червень) збільшено на 1,9 млн тонн. Проте прогноз ФАО зі світової торгівлі пшеницею, який зараз становить 194 млн тонн, як і раніше, вказує на зниження її обсягів порівняно з рівнем 2021–2022 року на 1,0 відсотка. Прогнозований обсяг світової торгівлі фуражними зерновими в сезоні 2022–2023 року (липень–червень) також залишився на практично незмінному рівні порівняно з прогнозом минулого місяця і становить 223 млн тонн, що на 3,4 відсотка нижче показника минулого сезону; це відбиває, переважно, скорочення обсягів торгівлі у світі ячменем і сорго, тоді як обсяги торгівлі кукурудзою знизилися незначно. У поточному місяці перегляд прогнозу з експорту кукурудзи з України у бік підвищення компенсував передбачуване зменшення обсягів продажу з боку Сполучених Штатів, Євросоюзу та Російської Федерації, внаслідок чого світовий обсяг торгівлі кукурудзою в сезоні 2022–2023 року (липень – червень) тепер очікується на рівні близько 180 млн тонн. Після трьох років зростання обсяг світової торгівлі рисом у 2023 календарному році може скоротитися на 1,6 відсотка до 52,9 млн тонн. Очікується, що в порівнянні з минулим роком у більшості регіонів (за винятком країн Північної та Південної Америки та Океанії) обсяги імпорту рису зменшаться. Проте в абсолютному вираженні найбільше скорочення імпорту може статися за рахунок країн Азії.

Зведені таблиці

Позначки:, , , , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!