Прогноз виробництва м’якої пшениці в Євросоюзі у 2024 році знижено

Джерело:  AgroXXI
колосок

Надмірні дощі, які вже ускладнили посів у деяких країнах Євросоюзу, як і раніше, викликають стурбованість щодо впливу на потенціал врожайності.

Про це пише німецький агроаналітик, експерт зернового ринку д-р Олаф Зінке у статті, опублікованій в агрономічному мережевому журналі Аgrarheute.com: «Весняна сівба 2024 року у Франції та Німеччині в даний час викликає занепокоєння, зокрема, у Франції дощові умови продовжують. для ходу сівби. На більшій частині території Німеччини останнім часом стало трохи суші, і посів і внесення добрив знову стали можливими.

FranceAgriMer повідомляє про дуже повільний прогрес у посіві ярого ячменю у Франції, найбільшого виробника зерна в ЄС. Посівні зросли лише на один процентний пункт порівняно з минулим тижнем і досягли 27% посівної площі в країні. Посіви твердої пшениці у Франції також збільшились за тиждень лише на один пункт.

Стан озимої пшениці продовжує трохи погіршуватися. Для 68% респондентів стан пшениці було оцінено від «хорошого до відмінного», що на 1 пункт нижче, ніж попереднього тижня. Аналогічна ситуація і з озимим ячменем: 70% рослин усе ще перебували у стані «від хорошого до дуже хорошого».

Консалтингова фірма Strategie Grains переглянула у бік зниження прогноз виробництва м’якої пшениці у Євросоюзі у 2024 році. Очікується, що виробництво, як і раніше, буде на 2,5% нижче за торішній рівень після того, як посівну кампанію було перервано дощем. Strategy Grains прогнозує, що виробництво м’якої пшениці в ЄС, основної зернової культури блоку, становитиме 122,6 млн тонн, порівняно з прогнозом у 122,7 млн тонн у січні і на 2,5% нижче від торішнього врожаю в 125,8 млн тонн, йдеться у щомісячному звіті Strategy Grains щодо зернових у ЄС.

Ціни на зерно залишаються низькими. Так, європейські ціни на пшеницю впали до нових мінімумів минулого тижня. І новий тиждень також починається з дуже незначного відновлення. Спливаючий березневий контракт торгується всього по 184,50 євро (прим.ред. 18306,70 російських рублів) за тонну, а новий урожай 2024 року торгується за ціною всього 202,25 євро (прим.ред. 20108,04 російських рублів). Це найнижчі ціни на пшеницю з липня 2021 року майже за три роки.

Динаміка цін на фізичному ринку природно йде за ф’ючерсними ринками, повідомляють трейдери і говорять про зростаюче занепокоєння ритейлерів втратами виробництва зерна в ЄС через погодні умови.

Дуже низькі ціни в Чорноморській зоні продовжують тиснути на європейські ціни на пшеницю, пишуть аналітики Agritel. Однак падіння цін у Європі також змушує деякі країни-імпортери змінювати свої позиції, наприклад, Алжир, який оголошує великий тендер на закупівлю м’якої пшениці з постачанням у червні.

Ціни на кукурудзу у ЄС стабільно падають. Поліпшення умов вирощування в Аргентині та Бразилії залишається помітним чинником зниження цін на кукурудзу. Крім того, існує ціновий тиск із боку дешевого українського імпорту.

Бразильська соєва конкуренція продовжує затверджуватись на міжнародному рівні і, таким чином, обмежує можливе відновлення цін на сою. Поліпшення умов зростання Аргентині також сприяє тенденції до зниження.

За цінами на ріпак іде незначне відновлення. Ціни на ріпак зростуть до 415,50 євро/т (прим.ред. 41309,71 російських рублів) на біржі Euronext на травень 2024 року Новий урожай ріпаку серпня 2024 року зросте до 417,50 євро за тонну.

Водночас компанія Strategy Grains знизила прогноз урожаю ріпаку в Європі у 2024 році на 100 000 тонн до 18,3 млн тонн порівняно з 19,9 млн тонн минулого року».

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!