Прогноз: погодний фактор підвищить волатильність світового аграрного ринку у 2022 році

UkrAgroConsult

Погодні умови 2021 року, безумовно, неабияк збентежили аграріїв усього світу. Посуха в західній частині Північної Америки, Росії та Австралії, повені в Китаї, тривалий мусон в Індії, змушують задуматися, яким буде 2022 рік, повідомляє УкрАгроКонсалт з посиланням на WORLD-GRAIN.com.

2022 рік буде не менш цікавим, і в ньому переважатимуть такі погодні явища, як Ла-Нінья (явище, що виявляється як зниження поверхневої температури води на сході тропічної зони Тихого океану нижче за кліматичну норму), 22-річний сонячний цикл та Тихоокеанська декадна осциляція. Ці три явища будуть грати величезну роль у формуванні погодних умов у світі.

Найбільша у світі посуха все ще спостерігається на заході Північної Америки, простягаючись від кордону з Мексикою на південному заході США через високі рівнини, Скелясті гори, Великий басейн та штати Тихоокеанського узбережжя до східної та південної Альберти та Саскачевана, Канада. Посуха триває вже другий рік і після початку 2020 року вона практично не змінилася. в 2020 році посуха торкалася практично тих же територій, хоча в неї була включена більша частина Мексики. Сезон мусонів у Мексиці у 2021 році виявився достатнім, щоб зруйнувати посуху, але інших змін у США та Канаді не відбулося.

Аналітики відзначають, що одночасне виникнення Ла-Нінья та 22-річного сонячного циклу викликало велике занепокоєння з приводу погоди в Північній Америці у 2022 році, оскільки статистика минулого свідчить про те, що коли ці 2 явища відбуваються одночасно, підвищується ймовірність багаторічної посухи. Посуха в Північній Америці триває вже другий рік, і, судячи з даних, висока ймовірність того, що вона продовжиться і в 2022 році, хоча відбудуться деякі зміни.

Російські райони виробництва ярої пшениці та насіння соняшника вже зазнали втрат урожаю у 2021 році через суху та теплу погоду. Є підстави вважати, що подібна картина може повторитися і в 2022 році, а оскільки ґрунт ще не отримав достатнього запасу вологи, регіон також може отримати перевагу у посушливості протягом вегетаційного періоду, що підвищить ймовірність виникнення дефіциту вологи для сільськогосподарських культур.

Згідно з прогнозами, у північно-східному Китаї влітку 2022 року може випасти набагато менше опадів, ніж зазвичай. Після 2-х років надмірних дощів у деяких районах східного Китаю не здається нереальним, що погода буде сухішою, принаймні у деяких районах країни.

На відміну від більш сухих тенденцій, передбачуваних у Росії та Китаї, у Європі може спостерігатися вологий вегетаційний період із надлишком вологи, який починається навесні та триває влітку.

Сільськогосподарські райони Південної півкулі можуть постраждати від аномальної погоди. Більшість провини за погодні аномалії в Бразилії, Аргентині, Південній Африці та Австралії буде покладено на Ла-Нінью, і згідно з останніми прогнозами, це явище може тривати до другого кварталу 2022 року.

Якщо всі аномалії відбудуться так, як прогнозується, загальний вплив погоди на виробництво сільськогосподарських культур може бути схожим на 2007-2008 роки. Тоді багато проблем із виробництвом сільськогосподарських культур, пов’язані з погодними умовами, призвели до скорочення світових поставок зерна та олійних культур.

 

УкрАгроКонсалт

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!