Прогноз: екстремальні погодні явища в світі посилюватимуться у зв’язку зі зміною клімату

Джерело:  УкрАгроКонсалт
градусник погода
UkrAgroConsult

Упродовж десятиліть вчені передбачали, що спалювання викопного палива призведе до зростання середніх температур і до небезпечних екстремальних ситуацій, подібних до тих, що спостерігаються під час нинішньої тропічної спеки у Великобританії. Нова галузь науки, яка називається атрибуцією екстремальних подій, що з’явилася за останні 15 років, пов’язує глобальне потепління із серйозними епізодами погоди з набагато більшим рівнем специфічності. Багато окремих періодів спеки, штормів, повеней, посух і лісових пожеж зараз пов’язують зі зміною клімату, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

Теплові хвилі – це погодні явища, які безпосередньо пов’язані із забрудненням парниковими газами. А спека, а також посуха і вітер підживлюють лісові пожежі, тому вчені стали настільки впевнені, що зміна клімату значно посилює лісові пожежі на заході США, Австралії та інших країнах (пожежний сезон у США зараз на 2 місяці довший, ніж у 1970-х і 1980-х роках). Глобальне потепління робить тропічні циклони, які також називають ураганами або тайфунами, більш інтенсивними, але не обов’язково більш частими. Тепліша вода та вологе повітря – 2 результати глобального потепління – підживлюють тропічні циклони та інші шторми.

Переважна більшість екстремальних погодних явищ, розглянутих дослідниками з 2011 року – 70% – виявилися більш ймовірними або були більш серйозними через глобальне потепління. Ці дані наводить CarbonBrief.org, британська некомерційна організація, яка займається дослідженнями в галузі кліматології.

Зміни клімату зробили зими коротшими, а хуртовини та різкі похолодання менш імовірними. Полюси Землі нагріваються швидше, ніж деінде, причому за останні 30 років Північний полюс нагрівається вдвічі швидше, ніж решта Землі. Це спричинило зменшення контрасту між теплом на екваторі та холодом на Північному полюсі, і це має наслідки. Наприклад, рекордний холод, який пошкодив енергомережу Техасу в лютому 2021 року, став результатом полярного вихору – поясу вітрів, який зазвичай зберігає холод в Арктиці, – викривляючись і вивільняючи холодне повітря на більшу частину США.

Хвиля спеки в Індії та Пакистані в першій половині 2022 року вбила щонайменше 90 людей. Повені в Німеччині та Бельгії вбили понад 200 людей у червні 2021 року. Того ж місяця місто Літтон у Британській Колумбії встановило найвищу температуру в Канаді – 49,6ºС – за день до того, як його знищили лісові пожежі. Бразилія та Аргентина боролися з сильними посухами в 2021 році, а лісові пожежі спустошили Австралію в 2019 і 2020 роках. Двома найпотужнішими ураганами, які коли-небудь обрушувалися на узбережжя Мексиканської затоки США, виміряно за швидкістю вітру на виході на сушу, були Лаура в 2020 році та Іда в 2021 році. Величезні території Західної Америки за останні роки знищили лісові пожежі, включаючи частини штатів Орегон і Вашингтон, які колись були надто вологими.

Згідно з найавторитетнішим джерелом у цьому питанні, Міжурядовою групою експертів ООН зі зміни клімату (МГЕЗК), з середини XIX століття світ потеплішав більш ніж на 1,1ºС. За нинішніх темпів це підвищення сягне 1,5ºС – рівня, при якому глобальне потепління стає особливо небезпечним, на думку кліматологів у 2030-х роках. З цього моменту інтенсивність екстремальної погоди зростає в геометричній прогресії, в 2 рази, якщо глобальне потепління досягає 2ºС, і вчетверо, коли глобальне потепління досягає 3ºС градусів, свідчать дані МГЕЗК.

Згідно з дослідженням у журналі Lancet Planetary Health, понад 5 млн людей щороку помирають у всьому світі через надмірні температури, і смертність, пов’язана зокрема зі спекою, зростає. Окрім фундаментальної зміни умов життя, зміна клімату впливає на багато фінансових розрахунків, оскільки величезні частини світової економіки, включаючи сільське господарство, подорожі та страхування, стикаються з ризиками, пов’язаними з погодою. За даними Swiss Re, у 2020 році страхові компанії зазнали збитків у розмірі 89 млрд доларів від стихійних лих, що стало п’ятим за вартістю роком для галузі за даними за 50 років. Основна частина цих витрат була спричинена природними катастрофами, зокрема ураганами «Лора» та «Саллі». За оцінками, зміна клімату додала 4 млрд доларів до збитків, завданих Японії тайфуном «Хагібіс» у жовтні 2019 року, а через підвищення рівня моря ураган «Сенді», який обрушився на США у 2012 році, став дорожчим на 8 млрд доларів.

Позначки:, , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!