Продовження експорту зерна Чорним морем стикається з рядом ризиків

Джерело:  УкрАгроКонсалт
Україна
UkrAgroConsult

Україна наполягає на продовженні експорту зерна з ключових портів після виходу росії з чорноморської зернової угоди. Страховики та вантажовідправники не дуже впевнені, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

Розірвання росією договору означає, що він більше не гарантує безпечний прохід водним шляхом. Україна закликає інші країни допомогти полегшити перевезення з трьох її глибоководних портів, на які поширюється дія угоди.

США заявили, що не будуть забезпечувати супровід вантажів, а страховий брокер Marsh 18 липня призупинив свою програму експорту зерна з України, обгрунтовуючи це можливими майбутніми викликами.

«Жоден розсудливий власник не звернеться туди без страхування», – заявив Василіс Муїс, керуючий директор грецької компанії Doric Shipbrokers SA, яка раніше відправляла судна через судноплавний шлях. Без захисту безпечного коридору «українська торгівля мертва».

Чорноморські порти України є життєво важливою артерією для продажу зерна за кордон – історично сюди припадає основна частина поставок – і зараз триває сезон збору врожаю. Угода допомогла ліквідувати відставання експорту, спричинене початком війни, але закриття коридору може сповільнити експорт наступного врожаю на міжнародний ринок.

Вихід росії з пакту відбувається на фоні продовження контрнаступу України на Півдні.

«Спроби продовжити зернову угоду без участі рф повинні враховувати ризики, пов’язані з тим, що маршрут експорту зерна проходить поблизу району бойових дій», – заявив прес-секретар кремля дмитро пєсков.

Україна запитала ООН та Туреччину, яка була посередником в угоді, чи підтримуватимуть вони угоду й надалі.

«Головне завдання для України зараз – отримати підтримку Туреччини», – заявив Дмитро Скорняков, генеральний директор HarvEast Holding. Він припустив, що для заходу та виходу суден з портів України можна використовувати військовий ескорт з Туреччини.

Це був би дуже ризикований крок для Туреччини, і країна навряд чи візьме участь, за словами чиновника, знайомого з цим питанням. Туреччина не поставила б під загрозу свої військово-морські кораблі, щоб допомогти суднам з України, і натомість вона зосереджена на перезапуску угоди за участю росії.

Україна все ще може відправляти сільгосппродукцію сушею та річковими маршрутами, але ці шляхи дорожчі, що, в свою чергу, завдає фінансової шкоди українським фермерам. Поставки через ЄС також викликають напруженість у відносинах із сусідами.

Коли росія ненадовго призупинила свою участь в угоді в жовтні 2022 року, вона випустила попередження суднам, які ходили коридором. Частково страхове покриття було призупинено, і принаймні одне судно, що прямувало до Одеси, повернуло назад.

«Я не думаю, що судновласники будуть заходити в українські порти, доки коридори не будуть відновлені – це небезпечно», – заявив Пол Маркідес, менеджер з якості морського транспорту Intercargo, всесвітньої торгової асоціації власників суховантажних суден.

Позначки:, , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!