Продовольча інфляція: обмежені поставки зерна та олійних культур утримують ціни на високому рівні

инфляция

Здається, посуха або надлишок дощів, війна в Україні та високі витрати на енергоносії наступного року знову обмежать глобальне сільськогосподарське виробництво, скоротивши поставки, навіть якщо високі ціни спонукають фермерів збільшити посіви, повідомляє Reuters.

Виробництво таких основних продуктів, як рис і пшениця, навряд чи поповнить виснажені запаси, принаймні в першій половині 2023 року, тоді як культури, з яких виробляють харчові олії, страждають від несприятливих погодних умов у Латинській Америці та Південно-Східній Азії.

«Світу потрібні рекордні врожаї, щоб задовольнити попит. У 2023 році ми абсолютно повинні досягти кращих результатів, ніж цього року», — сказав Оле Хоу, директор консультаційних послуг сільськогосподарської брокерської компанії IKON Commodities у Сіднеї.

«На цьому етапі це виглядає дуже малоймовірним, якщо ми подивимося на перспективи глобального виробництва зернових і олійних культур».

Ф’ючерси на пшеницю, кукурудзу та пальмову олію впали з рекордних чи багаторічних максимумів, але ціни на роздрібному ринку залишаються високими, а обмежені пропозиції, за прогнозами, підтримуватимуть ціни у 2023 році.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!