Продажі української пшениці майбутнього врожаю призупинені

Джерело:  Agravery.com
гривня

Внаслідок обмежень руху кораблів з українською агропродукцієїю гуманітарним зерновим коридором та західними кордонами, новий врожай пшениці, на який є попит, майже не контрактується за форвардами. При цьому запаси старого врожаю “тиснуть” на ціни, а всі поставки спрямовані на малі порти. Великі морські порти не продають новий врожай. Про це йшлося 2 травня під час щотижневого брифінгу, організованого аналітичним центром кооперативу «ПУСК», створеного у рамках ВАР.

Минулий тиждень був слабким для експорту української агропродукції, тільки 11 кораблів вдалося відправити зерновим коридором. Мінімум 15 кораблів Україна відправить наступного тижня. Очікується, що в травні з морських портів України може вийти менше 60 кораблів. “В квітні було експортовано майже 1, 4 млн тонн пшениці, прогнозуємо 1 млн тонн експорту на травень, проте це буде залежати від функціонування зернового коридору. Попит на пшеницю старого врожаю є, маємо значні запаси у 8 млн тонн, але весь експорт тепер зосередиться на малих портах, залізничних та авто- поставках. На чорноморських портах пшеницю фактично не продають”, – розповіли у «ПУСК».

Щодо продажу нового врожаю, то враховуючи логістичні проблеми, трейдери не ризикують укладати форвардні угоди, оскільки не розуміють, чи зможуть відвантажити зерно у серпні. “По новому врожаю Україна поза ринком, форварди укладають слабо, можливі угоди з поставкою у липні-серпні через малі порти, але невеликими партіями, максимум 2-3 тис. тонн і по низькій ціні – 170 доларів за тонну. Ринок переходить на спот”, – зазначають аналітики «ПУСК».

Ціни на продовольчу пшеницю на умовах CPT на малих портах на поточному тижні знаходяться у діапазоні 190-195 $/т. До кінця місяця можна очікувати зниження експортної активності та просідання цінників до рівня 175-180$/т. В кінці травня прогнозується зближення цін на старий та новий врожай пшениці. “Щодо нашого СРТ-ринку пшениці, то ми фактично відрізані від світу. Канали для продажів дуже обмежені. Як вже йшлося, маємо запаси пшениці, які будуть тиснути на ціни”, – додають у «ПУСК».

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!