Продаж оливкової олії в Іспанії залишається високим, в той час як експорт скорочується

Джерело:  Oilworld
оливкова олія

Незважаючи на історично низький урожай в Іспанії, продажі на внутрішньому ринку залишалися високими у першій половині 2023 року.

За словами Крістобаля Кано, генерального секретаря Союзу дрібних фермерів (UPA), продаж оливкової олії в травні досяг 94 350 тонн.

Загалом продажі в Іспанії досягли 731 220 тонн оливкової олії за перші вісім місяців маркетингового року, який розпочався в жовтні 2022 року.

Кано сказав, що ці цифри демонструють високий внутрішній попит на оливкову олію, незважаючи на рекордно високі ціни у виробника на всі сорти оливкової олії. “Це показує, що споживач дотримується найкорисніших жирів із усіх існуючих”, – сказав він.

Незважаючи на високі продажі на внутрішньому ринку, зниження виробництва призвело до того, що експорт іспанської оливкової олії скоротився на 30 відсотків за обсягом. Проте зростання цін означає, що експорт у вартісному вираженні скоротився лише на 5 відсотків, а обсяг продажів за кордоном становив 1,6 мільярда євро.

Згідно з даними Міністерства сільського господарства, рибальства та продовольства Іспанії, з початку маркетингового року Іспанія експортувала 397 тисяч тонн оливкової олії. За оцінками кооперативів, експорт у травні досяг  58 810 тонн.

У розбивці за напрямами експорт скоротився в усіх торгових партнерів Іспанії, крім Росії, до якої експорт збільшився на 8 відсотків у першій половині поточного сільськогосподарського року.

Постачання до Італії, найбільшого покупця іспанської оливкової олії, за цей час скоротилося більш ніж на 50 відсотків, до 71 325 тонн.

Щоб компенсувати низький рівень виробництва в країні, імпорт збільшився на 1 відсоток у натуральному вираженні, але, знову ж таки, через вищі ціни, зріс на 43 відсотки у вартісному вираженні.

У той час як імпорт залишався стабільним із Португалії (45 723 тонни) та Тунісу (32 300 тонн), двох найбільших експортерів до Іспанії, збільшилися закупівлі з Греції (13 310 тонн), Туреччини (7 276 тонн) та Італії (8 856 тонн) ).

Позначки:, , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!