При рекордному врожаї соняшнику в розпал жнив, ОЕЗи відчувають дефіцит сировини

мэз

Через стрімке зростання цін на олії, ціни на пальмову олію б’ють історичні рекорди, а соняшникова олія досягло цінового показника в $ 1450 за т. Про це розповів комерційний директор компанії «Пологівський олыйноекстракціонний завод» Олександр Лозиченко в коментарі для Latifundist.com.

За його словами, ціни на соєву олію також пішли вгору, як і на пальмову. Зростаючі ціни на нафту і на соєву олію, а також падаючі обсяги виробництва пальмовоъ олыъ привели до стрімкого зростання ціни на соняшникову олію.

«Соняшникова олія поки не досягло цінового рубежу сезону 2020/21 в $ 1750. за т тому, що Україна збере рекордний врожай в цьому році. Але по факту, для переробника це на сьогоднішній день ніякої радості не приносить», – підкреслив Олександр Лозиченко.

Також він звертає увагу, що початок збирання соняшника в цьому році змістилося на 2 тижні пізніше, ніж це спостерігалося за останні 4-5 років.

За словами експерта, українські заводи з переробки олійних в цій ситуації закуповують сировину за поточною ціною, яка на момент з цінами на шрот та олію рахуэться в мінус. При цьому уточнює, що так працювати змушені з початку сезону 2021/22. При цьому динаміка зростання ціни на соняшник випереджає зростання ціни на соняшникову олію.

«В кінці минулого сезону ця гонитва цін на олыю і соняшник закінчилася падінням ринку олій в кінці сезону, коли вже обсяги соняшнику закінчилися і всі сиділи на дорогій олії в очікуванні подальшого зростання. Зараз можлива ситуація гри на підвищення ф’ючерсів соєвої та пальмової олій, з ризиком обвалу в будь-який момент, скажімо навіть просто – через падіння ціни на нафту. У такій ситуації (рулетки) зараз знаходяться всі переробники. Ситуація на ринку така, що альтернативою цій лотореї може бути тільки зупинка заводу, це вже чисті збитки і великі ризики втратити кваліфікований персонал. Також розуміємо, що технологічно не можна повністю зупиняти підприємства і при мінусовій температурі, яку ми очікуємо в найближчий місяць», – підсумував він.

За прогнозами багатьох аналітичних агенцій, врожай соняшнику в 2021 р складе 16-16,5 млн т проти 13,3 млн т олійної в 2020 р.

Нагадаємо, що на тлі стрімкого зростання цін на інші види рослинних олій, експортні котирування на українську сиру соняшникову олію зросли до 4-х місячного максимуму, додаючи до ціни іноді і $ 30 за т за один день.

 

Latifundist

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!