Представлена олія з мікроводоростей як альтернатива рослинним оліям

Джерело:  OleoScope

Американська компанія Algae Cooking Club (ACC) представила кулінарну олію на основі мікроводоростей, призначену для різних видів приготування їжі. Розробники нової олії пропонують її як альтернативу традиційній рослинній олії. За словами представника компанії, цим вони вирішують кілька проблем, насамперед із викидом вуглекислого газу в процесі виробництва.

Крім цього, компанія конкурує з високою вартістю традиційних олій, таких як оливкова та олія авокадо, зменшуючи використання пестицидів при вирощуванні олійних культур, наприклад ріпаку та сої. Поява великого попиту на водоростеву олію відразу після її появи підтверджує потенціал для значних змін на ринку рослинних олій у майбутньому, — заявили в компанії.

Універсальна кліматично-нейтральна олія створена з мікроводоростей і не вимагає великих полів для вирощування олійних культур. Розробники стверджують, що викиди при виробництві олії з мікроводоростей в атмосферу вдвічі менші, ніж при виробництві традиційних олій. Наприклад, один кілограм олії з мікроводоростей виділяє 1,27 кг CO2, у той час як оливкова олія — 2,21 кг CO2/кг олії, і олія авокадо — 2,67 кг CO2/кг. Також альтернативна олія не містить гліфосатів або інших агрохімікатів, які зазвичай використовуються при вирощуванні олійних культур.

По деяким показникам олія з водоростей переважає традиційні. Мікроводорослева олія містить на 93% більше корисних мононенасичених жирів порівняно з оливковою олією та олією авокадо, на 3% більше поліненасичених жирів і на 4% більше насичених. Висока концентрація мононенасичених жирів у олії сприяє її окисній стабільності.

Для виробництва використовуються методи ферментації, подібні до процесу бродіння вина та пива. Мікроводорості харчуються цукром, і протягом кількох днів вони перетворюють його на високоолеїнову олію. Потім сировину віджимають, щоб відокремити олію від водоростей. Процес займає кілька днів і виділяє на 47% менше викидів вуглекислого газу, ніж процес виробництва, наприклад, ріпакової олії.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!