Повністю заборонити ввезення російського зерна вимагають аграрії Казахстану

Джерело:  Eldala
зерно

Встановити ціну закупівлі пшениці в ресурси Продкорпорації не нижче 150 тис. тенге/тонна, а також запровадити повну заборону на постачання зерна з Росії – такі прохання містяться в листі, з яким група аграрних компаній з Осакарівського району Карагандинської області звернулася до Жигулі Дайрабаєва, голова селян Казахстану. Автори листа розраховують, що Асоціація вийде з цими побажаннями до Мінсільгоспу РК та уряду.

Аграрії, що підписали лист (це десяток невеликих господарств), стверджують, що врожайність цього року у них дуже низька, на рівні 3-7 ц/га. При цьому і ціни на зерно падають.

«Якщо раніше, у літній період ціна досягала 160-165 тис. тенге за 1 тонну пшениці 3-го класу, то зараз ціна опустилася до 126 тис. тенге. Закупівельна ціна на ячмінь становить 93-96 тис. тенге. При цьому, шляхом нелегального ввезення російського зерна, місцеві борошномели орієнтовані на закупівлю пшениці за 120 тис. тенге/тонна», – зазначено в листі.

Його автори вважають, що з урахуванням постійного зростання цін на засоби виробництва (запчастини, гербіциди, добрива тощо), а також подорожчання ПММ справедливою ціною пшениці буде цифра не менше 150 тис. тенге/тонна. Для ячменю орієнтир взятий у 110 тис. тенге/тонна, для льону – 320 тис тенге/тонна. Ці ціни фермери пропонують встановити для закупівлі Продкорпорацією.

Розуміючи, що при вільному надходженні дешевого російського зерна на ринок Казахстану це зробити неможливо (інакше перекупники просто здаватимуть у Продкорпроацію російське зерно під виглядом казахстанського), фермери просять Жигулі Дайрабаєва внести пропозицію до уряду про повну заборону постачання зерна з Росії.

Інакше, зазначають автори листа, на зерновиків країни чекає фінансова криза з неможливістю розплатитися за кредитними зобов’язаннями.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!