Повернення податків: Мінекономіки спрогнозувало підвищення цін на бензин і дизпаливо на 5-8 гривень за літр

Джерело:  Цензор.НЕТ
топливо

Після відновлення ставок податків на пальне роздрібна ціна дизпалива протягом місяця збільшиться на 5 грн за літр, бензину – на 7-8 грн за літр.

Про це перший віцепрем’єр – міністр економіки Юлія Свириденко заявила в ефірі національного телемарафону.

“Ми бачимо і прогнозуємо разом із операторами АЗС, що до кінця липня зростання буде на 5 грн на дизпаливо та 7-8 грн – на бензин”, – сказала Свириденко.

Вона уточнила, що арифметично повернення на довоєнний рівень акцизів на моторне паливо та підвищення ПДВ на нього може призвести до зростання ціни дизпаливо на суму до 8 грн за літр, бензину – до 11 грн за літр. Водночас накопичені запаси палива та відсутність дефіциту не повинні призвести до різкого зростання цін.

“Ми бачимо, що не буде різкого зростання ціни. Є кілька факторів – немає дефіциту, є запаси, ринок у Європі залитий ресурсом, тому різких стрибків не буде. Багато чого, звичайно, залежить від цінової кон’юнктури у світі, але на сьогодні ми не очікуємо різких вагань”, – додала очільниця Мінекономіки.

Як повідомлялося, найбільші мережі АЗС вже почали поступово підвищувати ціни на пальне.

За оцінками “Консалтингової групи А-95”, з 1 липня на 11 грн на літр зросло податкове навантаження на бензин, на 8 грн/л – на дизпаливо, на 3 грн/л – на скраплений газ. Але ціни на пальне не підніматимуться відразу з 1 липня, а зростатимуть поступово.

Багато залежатиме від закупівельної вартості нафтопродуктів, більшість яких імпортується. 

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!