Посилення опадів у США, Канаді та ЄС та суха погода в Аргентині впливатимуть на ринки протягом тижня

Джерело:  GrainTrade

У Південній Америці встановилася суха погода, яка дозволить завершити збирання урожаю, тому тепер трейдери більше слідкують за новинами з рф, де морози могли пошкодити посіви озимини.

Минулого тижня заморозки до -5..-9 оС у центральних регіонах рф пошкодили частину посівів. Спочатку вважалося, що доведеться пересіяти 20 тис га, потім ця цифра виросла до 500, а зараз сягнула 800 тис га або 1% всіх площ під ярими культурам в рф.

Найближчими днями на півдні рф та південному сході України пройдуть дощі, сприятливі для розвитку посівів. Загалом в Україні травнева погода з помірними температурами сприяє вегетації рослин, незважаючи на дефіцит опадів.

За даними Укргідрометеоцентру, повільніше, ніж у попередньому періоді, накопичення ефективного тепла створило сприятливі умови для початкової вегетації рослин, а запаси продуктивної вологи на більшості територій були достатніми або оптимальними, незважаючи на відсутність дощів. Водночас заморозки останньої декади пошкодили виноградники, плодові, огородні, баштанні та інші теплолюбові культури.

На Середньому Заході, Центральних та Південних рівнинах США тривають сильні дощі, які затримують сівбу, але сприяють розвитку рослин, особливо на тлі невисоких температур. Наступного тижня у «кукурудзяному поясі» продовжаться зливи та грози, але температури виростуть до 25-30 оС, що позитивно вплине на посіви.

На 12 травня у США кукурудзою засіяно 49% запланованих площ (54% в середньому за 5 років), соєю – 35% (34%), ярою пшеницею – 61% (48%).

У преріях Канади наступного тижня очікуються сильні дощі, які поповнять запаси вологи, але затримають сівбу, темпи якої поступаються торішнім внаслідок холодної весняної погоди.

У південному штаті Бразилії Ріу-Гранді-ду-Сул тривають дощі, які посилюють повені, що може призвести до втрати майже 1 млн т сої. Найближчими днями опади поширяться на північ, в регіони вирощування кукурудзи другого урожаю. Але у центральному штаті Мату-Гросу все ще дуже сухо, а температури перевищують 30 оС, що негативно впливає на розвиток посівів кукурудзи. Загалом в країні соя зібрана на 96% площ, а в Ріу-Гранді-ду-Сул – лише на 79% площ.

В Аргентині панує суха та прохолодна погода, яка сприяє активізації збирання сої та кукурудзи та сівби озимої пшениці. Протягом тижня в країні було обмолочено 50% посівів сої та 25% кукурудзи.

Західну Європу знову накрили дощі. У Франції та Великобританії погода надмірно волога. Наступного тижня фронт пошириться на схід регіону, де потрібні опади. Дощі в Іспанії покращили прогнози виробництва пшениці.

В більшості регіонів Австралії наступного тижня зберігатиметься суха погода, сприятлива для сівби озимих культур. Але найближчими місяцями кількість опадів збільшиться, оскільки на зміну явищу Ель-Ніньо прийде Ла-Нінья.

Позначки:, , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!