Посуха від Китаю до США призводить до зростання світових цін на зернові та олійні культури

Джерело:  УкрАгроКонсалт
UkrAgroConsult

Через посуху скорочуються врожаї сільськогосподарських культур від фермерського поясу США до басейну річки Янцзи в Китаї, що посилює ризики глобального голоду та обтяжує перспективи інфляції, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

Занепокоєння щодо врожаю виникли на Середньому Заході Америки, де деякі стебла кукурудзи настільки пересохлі, що в них відсутні качани, а стручків сої менше і вони менші, ніж зазвичай. Сумний звіт кроп-туру від Pro Farmer допоміг підняти ціни на зерно до найвищого рівня з червня.

Світ відчайдушно намагається поповнити запаси зерна, зменшені через перебої в торгівлі в Чорноморському регіоні та несприятливу погоду в деяких найбільших регіонах вирощування. Але кроп-тур по полях США минулого тижня приголомшив учасників ринку, які були більш оптимістичними, повідомленнями про значні пошкодження посівів через жахливу спеку та брак вологи в грунті.

Посуха завдає шкоди Європі, Китаю та Індії, а перспективи експорту з України, основного постачальника кукурудзи та рослинної олії, важко передбачити на тлі вторгнення Росії.

«Навіть до новин про кроп-тур я був стурбований тим, що ми не побачимо значного відновлення запасів до 2023 року. Відкриття українських портів є позитивним знаком, але обсяги залишаються набагато нижчими за нормальний рівень», – заявив Джо Глаубер, колишній головний економіст USDA.

Трейдери завжди уважно стежать за прогнозами погоди, але в 2022 році пильність посилилася – кожен бушель має значення. Незважаючи на те, що ціни на кукурудзу, пшеницю та сою «охолонули» від рекордних або майже рекордних значень, зафіксованих на початку 2022 року, ф’ючерси залишаються дуже нестабільними. Несподівані погодні умови від сьогодні до завершення осіннього збору врожаю можуть призвести до нового зростання цін.

Індекс зернових і сої торгується майже на 40% вище середнього п’ятирічного показника, а різке зростання цін на зернові є основним фактором глобальної інфляції. Дефіцит продовольчої продукції вже допоміг привести до падіння уряду Шрі-Ланки на початку 2022 року, коли в країні закінчилася тверда валюта, необхідна для оплати імпорту.

Індекс ФАО, який відстежує ціни на продукти харчування, знизився в липні порівняно з червнем, хоча залишився на 13% вищим, ніж за той самий період 2021 року.

У США кукурудза є найбільш домінуючою культурою, і низький врожай матиме негативний вплив на глобальний ланцюжок поставок продовольчої продукції, додаючи тиску на Південну Америку щодо рекордних врожаїв сільськогосподарських культур на початку 2023 року. Це особливо актуально, якщо Китай, який потерпає від найгіршої посухи з початку 1960-х років, змушений імпортувати більше зерна, щоб прогодувати свої великі стада худоби та підтримати внутрішні запаси.

Після нещодавнього кроп-туру, офіційні особи тепер оцінюють, що виробництво в США буде на 4% нижчим, ніж офіційний урядовий прогноз. Нестача озимої пшениці в США, так само як і сої в Бразилії, яка є найбільшим виробником, пов’язана з посухою.

Глобальні перспективи сільського господарства до 2023 року викликають занепокоєння спостерігачів за ринком. Вперше за більш ніж 20 років світ зіткнувся з рідкісним третім роком поспіль феноменом Ла-Нінья, коли екваторіальна частина Тихого океану охолоджується, викликаючи реакцію атмосфери над ним. Це може мати жахливі наслідки у вигляді посухи в США, а також посухи у життєво важливих регіонах Бразилії та Аргентини.

І хоча погоду в будь-який конкретний рік важко пов’язати з довгостроковими кліматичними моделями, аналітики попереджають, що глобальне потепління буде дедалі гальмувати сільськогосподарське виробництво в найближчі роки.

Згідно з попереднім аналізом експертів Об’єднаного дослідницького центру ЄС, зараз Європа переживає посуху, яка є найсильнішою за останні 500 років. Декілька сільськогосподарських культур ЄС постраждали особливо сильно, згідно з останніми даними, прогнозована врожайність кукурудзи на 15% нижча за п’ятирічний середній показник.

«Оскільки ціни на енергоносії залишатимуться високими принаймні протягом наступної зими, будь-який серйозний дефіцит поставок кукурудзи матиме руйнівний вплив на продовольчий і кормовий сектори», – заявив Абдолреза Аббассіан, аналітик продовольчого ринку та колишній економіст ФАО.

У Китаї історична посуха вразила регіони вздовж річки Янцзи та басейну Сичуань, завдавши шкоди посівам рису, найкращого продовольчого зерна країни.

В сезоні 2022/23 посіви рису в Індії скоротилися на 8% через брак опадів у деяких районах. Уряд обговорює обмеження експорту так званого «подрібненого рису», який в основному використовується на корм тваринам або для виробництва етанолу. Найпопулярнішими покупцями є Китай, який використовує його переважно для годування худоби, і деякі африканські країни, які імпортують зерно для продовольчої продукції.

На Індію припадає близько 40% світової торгівлі рисом і вона є найбільшим у світі експортером.

Позначки:, , , , , , , , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!