Посуха в Аргентині підштовхнула ціни на соєвий шрот до найвищого рівня за дев’ять років

соевый шрот

Близька позиція чиказького соєвого шроту досягла $504,20 за тонну. На Аргентину припадає 39% світових поставок, повідомляє Сlarin.

Аргентина є найбільшим у світі експортером соєвого шроту та олії. Зменшення наявності сої та небажання виробників продавати з уже всім відомих причин продовжують скорочувати обсяги переробки на внутрішньому ринку. Найбільший ефект від цього скорочення стосується ринку соєвого шроту, враховуючи низьку спроможність країн-імпортерів замінити Аргентину. На Аргентину, Бразилію та США припадає 85% світової торгівлі соєвим шротом, а лише на Аргентину – 39%.

Обсяг переробки сої в Аргентині за підсумками року становив 38,5 млн тонн у 2022 році проти 42,4 млн тонн у 2021 році. У випадку соєвого шроту виробництво впало з 30,9 млн тонн за 12 місяців до грудня 2021 року до 27,8 млн тонн за 12 місяців до грудня 2022 року.

Цьогорічний низький урожай повинен підтвердити ідею скорочення переробки та меншої пропозиції соєвого шроту Аргентиною на ринку протягом 2023 року. У цьому сценарії Бразилія може стати рішенням, яке може нести премії та маржу.

До 2023 року переробка сої в Бразилії зросте, враховуючи інвестиції, зроблені за останні два роки, і заплановане збільшення програми біодизеля, поки нічого не визначено. За цим сценарієм Бразилія збільшить переробку на 2,7 млн тонн, до 51,5 млн тонн, а експорт борошна зросте на 1,8 млн тонн, до 20,7 млн. Навіть за такого зростання все одно залишиться незаповнена прогалина.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!