Постачання сої з США падають, незважаючи на пристойний попит – Braun

Джерело:  Reuters
соя

Нещодавні експортні продажі сої в США були пристойними, хоча постачання сої за останні кілька тижнів впало на рівень звичайних темпів, чого не спостерігалося з часів торгової війни між США та Китаєм у 2018 році.

Це не обов’язково означає, що експортна програма США перебуває під загрозою, оскільки планка цього року вже відносно низька, хоча затримки в русі Панамським каналом, пов’язані з посухою, можуть стати серйозним каменем спотикання, оскільки вони можуть тривати аж до 2024 року.

Дані, опубліковані Міністерством сільського господарства США у понеділок, показали, що за тиждень, що завершився 7 грудня, на експорт із США було перевірено 984 410 метричних тонн соєвих бобів, що є 10-тижневим мінімумом та найнижчим показником за тиждень із 2018 року.

Дані експортної інспекції є приблизними до фактичних поставок і часто підлягають перегляду, але ці дані є першою такою інформацією, доступною щотижня, і дають уявлення про діяльність різних експортних центрах США.

Міністерство сільського господарства США очікує, що загальний обсяг експорту сої зі США у 2023-2024 роках опиниться на чотирирічному мінімумі та знизиться на 12% порівняно з аналогічним періодом минулого року, і тому перевірки сої відстають від нормального рівня майже на два місяці.

Але останні два тижні були аномальними: на соєві боби припадало близько 43% усіх перевірених зернових та олійних культур, що значно нижче за середній рівень, що становить близько 60%. За винятком 2018 року, жодного іншого останнього року ця частка не опускалася нижче 50% протягом цих тижнів.

Затримки на Панамському каналі можуть безпосередньо вплинути на експорт США, оскільки цей прохід є ключовим маршрутом до Азії. Крім того, надзвичайно низький рівень води на річці Міссісіпі ускладнив рух барж до затоки США як цього, так і минулого року.

Однак дані перевірок поки не свідчать, що обсяги відвантажень сої з U.S. Gulf значно відхилилися від колишніх кордонів. На порти U.S. Gulf припало 49% всіх соєвих бобів США, перевірених за тиждень, що закінчився 7 грудня, що ідентично тим же тижням у 2022 і 2017 роках, але нижче за середній показник, що становить близько 56%.

Порти Тихоокеанського Північного Заходу не поповнили жодних втрат: на їхню частку припало 29% усіх соєвих бобів, перевірених минулого тижня, навіть за середнього показника за тиждень.

З погляду продажів прогнози експорту сої до США є явно завищеними. Станом на 30 листопада було продано близько 68% річного цільового показника Міністерства сільського господарства США, аналогічно до тих самих дат за останні два роки.

Але цікаво відзначити, що обсяг невідвантажених зобов’язань щодо сої фактично зріс у листопаді, вперше з 2007 року, оскільки обсяг продажів значно перевищує середньомісячний обсяг продажів у поєднанні із скороченням поставок.

І обсяг невиконаних продажів сої, і співвідношення сукупного експорту до загального обсягу продажів все ще перебувають у межах нормального діапазону, тож дивна тенденція минулого місяця ще не викликає тривоги. Але це може спричинити занепокоєння, якщо невідвантажений реєстр продовжить зростати без відповідних зусиль щодо постачання.

Американські зерновози все частіше використовують Суецький канал в Азію замість Панамського каналу, що збільшує час доставки до двох тижнів і збільшує витрати, що потенційно піддає американські замовлення сої ризику скасування на користь майбутніх поставок з Бразилії.

Карен Браун – ринковий аналітик агентства Reuters. Висловлені вище думки є її власними.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!