Посівна кампанія на Одещині у розпалі: навесні мають засіяти 750 тисяч гектарів землі

сев

Незважаючи на війну в Україні, одеські аграрії засіяли ячмінь, горох та ріпак. На черзі – соняшник.

На Одещині за півтора тижні аграрії вже встигли обробити близько 100 тисяч гектарів полів. Засівають ярими культурами. Наприклад, ячменем чи пшеницею. А в посівній кампанії задіяно близько 24 тисяч працівників, 7 тисяч з яких – це сезонні робітники. Кампанія має завершитися через 3-4 тижні.

Поки що господарствам вистачає палива та насіння, кажуть в обладміністрації. Втім, щоби повністю завершити весняно-польові роботи цього недостатньо. Тому за потреби чиновники готові вирішувати всі проблеми у «ручному режимі».

«На 80% наша область забезпечена насіннєвим матеріалом. Для того, щоб працювати сьогодні цього достатньо. Але щоб закінчити посівну трішки не вистачає. Ми намагаємось компенсувати насінням вітчизняного виробництва. Виробники дуже активно увімкнулися і насіння, щоб забезпечити всю кампанію, є. Наразі йде комунікація між виробниками та аграріями», – каже директор обласного департаменту аграрної політики Алла Стоянова.

Щоб підтримати аграріїв, Уряд вніс зміни до програми доступного кредитування 5-7-9. Тепер фермери матимуть змогу отримати до 60 мільйонів гривень під 0%.

Минулого року одеські фермери зібрали рекордний урожай – понад 5 мільйонів тонн. Цього року плани не менш амбітні – не менше 4 мільйонів тонн, зазначають в ОДА. Чиновники вже розробили нові маршрути щодо експорту української продукції.

 

ТРК «Нова Одеса»

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!