Посівам сої шкодить павутинний кліщ — як боротись зі шкідником

Джерело:  Kurkul
соя

Серед бобових культур в структурі посівних площ України провідне місце займає соя, що обумовлено відносно низькою собівартістю її вирощування та високою рентабельністю отриманої продукції. Окрім того, ця культура є добрим попередником, після якого залишається в ґрунті біологічно фіксований азот, доступний для живлення рослин.

Про це в коментарі для Kurkul.com розповів менеджер з розвитку агротехнологій Центрального та Східного регіонів компанії LNZ Group Віталій Брашован.

Водночас аграрії можуть втратити значну частину врожаю сої через зараження посівів павутинним кліщем. За даними Держпродспоживслужби наразі у регіонах шкідник заселяє від 3 до 18% посівів олійної.

Як пояснив Віталій Брашован, за чисельного заселення посівів павутинним кліщем, можна втратити близько 50% врожаю.

«Його шкодочинний вплив полягає в сприянні збільшенню транспіраційного коефіцієнта, через що відбувається відносно швидке, особливо за посушливих умов, засихання рослин. Також знижується інтенсивність фотосинтезу через виділення кліщем хлорофіл розкладаючих ферментів», — додав експерт.

За його словами, сприятливими умовами для розвитку та масового збільшення популяції павутинного кліща в посівах сої є високі температури, які спостерігаються цього року у липні.

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!