Порт Рені в очікуванні нових вантажопотоків залізничною гілкою Бесарабська – Березине

Джерело:  Юг.Today
жд

Станція Рені почала обробляти вантажі, що прямують відновленою лінією до Молдови Березине—Басарабяска. 

Як розповів заступник начальника станції Рені Костянтин Потложа, станція вже почала працювати з вантажами, які прямують до Рені новою лінією. Переважно це вантажі, що транспортують до Румунії та Молдови, зокрема у Джурджулешти.

«Зараз ми чекаємо на вантажі й для порту Рені. В даному випадку станція Рені є не тільки транзитною: вона бере активну участь у формуванні потягів і вантажних партій. Тож збільшення вантажопотоку — це факт, що практично відбувся», — розповів Костянтин Потложа.

Він також наголосив на тому, що робота вітки особливо важлива на тлі можливого скасування «зернової угоди». «Якщо РФ відмовиться від подальшого дотримання «зернової угоди» (а така загроза давно існує), то значення залізничного транспортування зерна серйозно зросте, зокрема завдяки вітці Басарабяска—Березине. Якщо раніше українські потяги йшли через Могилів-Подільський та їхали через усю Молдову, то тепер маршрут суттєво скоротився. На сьогодні не всі вантажовласники готові використовувати цей маршрут, але я впевнений, що згодом вантажопотік збільшиться», — уточнив заступник начальника станції Рені.

У свою чергу директор ДП «Ренійський морський торговельний порт» Сергій Строя заявив, що підприємство поки не відчуло значного ефекту від початку роботи відновленої лінії, але чекає на позитивні зміни.

«Я переконаний, що результат буде. Насамперед ми очікуємо, що завдяки цій вітці потік залізничних вантажів до порту Рені збільшиться. Грубо кажучи, кількість вагонів для здійснення вантажних операцій побільшає. На даний момент важко сказати, які саме вантажі підуть у наш порт цією залізничною віткою. Можу сказати одне: реальна нагода для цього вже є. Як би там не було, в умовах війни відновлення руху цією залізницею — добра подія, і вона може позитивно вплинути на роботу порту Рені. Ми цілком здатні переробити ту кількість вантажів, яка з’явиться в результаті збільшення вантажопотоку віткою Басарабяска—Березине. Технічні можливості нашого порту для зростання вантажообігу ще не вичерпані», — наголосив Сергій Строя.

Водночас нині спостерігається скорочення потоку вантажів в напрямку Басарабяски. Так, наразі до неї мережею УЗ рухаються лише 70 вагонів. Станом на 1 травня їх було 219.

Основна причина такого стану справ — високі транзитні тарифи ДП “Залізниця Молдови”.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!