Порт Констанца відвантажив майже 12 млн т українського зерна від початку повномасштабної війни

Джерело:  Порти України
Констанца

Найбільший румунський морський порт Констанца після початку повномасштабного вторгнення РФ на територію України відвантажив майже 12 млн т українського зерна, зокрема, 8,6 млн т у 2022 році, 3,33 млн т — у першому кварталі 2023 року. Про це свідчать дані адміністрації порту Констанца.

Загалом у 2022 році Констанца відвантажила 24,01 млн т зернових, у першому кварталі 2023 року — 6,6 млн т. Таким чином, минулого року українське зерно становило 36% усього експортного зернового трафіка порту, а в першому кварталі нинішнього року перевищило 50%.

Більша частина українського зерна до Констанци доправляється баржами через українські порти на Дунаї, вантажі також надходять залізницею та автотранспортом. Обробку українського вантажопотоку в порту здійснюють декілька стивідорних компаній. Більше половини українських вантажів обобляють компанії Comvex і TTS.

Проте, ймовірно, нового маркетингового сезону експорт українського зерна через Констанцу буде зазнавати тиску через очікуваний високий врожай зернових у Румунії цього року. За оцінками консалтингової компанії Agritel, румунські фермери можуть збільшити збір пшениці цьогоріч до 10,35 млн тонн, відновивши обсяги після минулорічної посухи. Зі свого боку консалтингова компанія AGRIColumn прогнозує, що врожай озимих у країні цього року перевищить середній п’ятирічний показник.

«Новий урожай у Румунії, схоже, буде більше минулорічного. Це означає, що для українців може бути менше місця. Оператори не завдадуть шкоди своїм традиційним клієнтам», — сказав директор Comvex Віорел Панаїт у коментарі Reuters.

На думку керівника Comvex, який також очолює бізнес-асоціацію порту Констанца, більш ефективне управління рухом вантажівок і трафіком у порту здатне допомогти обробити зростаючий вантажопотік за відсутності нових портових потужностей зберігання, сумарна ємність яких нині становить приблизно 2 млн т. У компанії AGRIColumn дотримуються схожої думки: щоб вирішити проблему перевантаженості, порту потрібні інвестиції та єдина ІТ-система диспетчеризації трафіку.

Натомість практичним рішенням, здатним уникнути надмірної завантаженості внутрішньопортової логістики і віднайти додатковий ресурс пропускної спроможності, може стати збільшення можливостей рейдової перевалки в акваторії Констанци. Перевантаження на рейді вперше організувала румунська транспортно-логістична компанія TTS влітку минулого року. Відтоді технічні можливості перевалки на воді збільшуються за рахунок планомірного залучення додаткових плавкранів, яких станом на травень цього року налічується майже 20. За оцінками трейдера компанії Cargill Александру Нягу, такий технічний ресурс за сприятливих погодних умов здатний у наступному зерновому сезоні забезпечити перевалку 9 млн т українського зерна лише на рейді порту. Один зі спільних проєктів рейдової перевалки в Констанці реалізують TTS і УДП, які планують нарощувати обсяг перевантаження.

Хоча Констанца залучила вантажопотік українського зерна після вторгнення, який нині перевищує третину усього зернового трафіка, поки найбільш успішним зерновим роком порту лишається 2021-й, коли було відвантажено рекордні 25,2 млн т зернових. Тоді, крім власне румунських вантажів, стивідори порту обробляли зерно з Сербії, Угорщини, Австрії та Молдови.

Загалом у 2022 році, після початку масштабного російського вторгнення та переорієнтації українського експортно-імпортного трафіка, порт Констанца обробив 11,85 млн т українських вантажів. Крім зернових, порт перевантажував українську залізорудну сировину, контейнери тощо. Обробка українського вантажопотоку допомогла порту Констанца у 2022 році досягти рекордного вантажообігу, збільшивши показник порівняно з 2021 роком на 12% — до 75,5 млн т.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!