Попит на європейську пшеницю різко виріс через порушення постачання з України та Росії

пшеница

Експортний попит на пшеницю з Європейського Союзу різко виріс цього тижня і, як очікується, продовжиться, оскільки бойові дії перешкоджають постачанню з України та Росії, повідомили трейдери у п’ятницю.

“Цього тижня великі обсяги були продані на експорт з ЄС: з Румунії, Болгарії, Франції, Німеччини, Польщі та інших країн ЄС”, – сказав один трейдер.

«Лише швидке припинення бойових дій в Україні може повернути українське та російське постачання в нормальне русло. Оскільки цього не сталося, великі обсяги закуплено з альтернативних джерел».

Ф’ючерси на пшеницю на біржі Euronext у Парижі в четвер досягли нових рекордних максимумів, оскільки військова операція в Україні блокує постачання з Чорноморського регіону.

Додатково ускладнюють ситуацію розмови на ринку про те, що новий продаж російської пшениці різко впав через закриття портів, відсутність суден, які бажають заходити в російські порти, і вплив санкцій, кажуть трейдери. І це, незважаючи на те, що великий чорноморський порт Росії Новоросійськ залишається відкритим.

“Ринок пшениці в ЄС вкрай збуджений через великий попит на відвантаження, особливо для імпортерів на Близькому Сході / Середземномор’ї та Північній Африці”, – сказав інший трейдер. «Важко назвати загальну цифру, але я думаю, що ми говоримо про сотні тисяч тонн, проданих цього тижня».

«Попит у портах Німеччини настільки високий, що пшеницю необхідно транспортувати з Чехії, Угорщини та Словаччини».

За словами трейдерів, попит зберігався у п’ятницю і, як очікується, збережеться наступного тижня.

“Телефон весь час дзвонить із запитами на покупку для експорту”, – сказав інший трейдер. «Я думаю, що пшениця з ЄС швидко розпродається, тому ф’ючерси та премії ЄС такі високі».

За повідомленнями, зростання експорту пшениці в Болгарії викликає побоювання, що місцеві запаси можуть занадто виснажитися.

 

Refinitiv Agriculture

Позначки:, , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!