Попри зменшення запасів у США, ціни на нафту залишаються стабільними на тлі прогнозів зниження попиту

Джерело:  GrainTrade
нефть

Вже два тижні ціни на нафту залишаються стабільними, оскільки збільшення світового виробництва компенсується прогнозами скороченням попиту. В рф виросло виробництво нафти, але її експорт у квітні зменшився, проте незабаром разом з іншими країнами ОПЕК+ рф може наростити експорт.

Липневі ф’ючерси на нафту марки Brent на біржі ICE Futures у Лондоні вчора виросли на 0,4% до 82,8 $/барель (-0,8% за тиждень, -7,5% за місяць).

Міжнародна енергетична агенція ЕІА знизила у порівнянні з оцінками квітня прогноз світового споживання палива у 2024 р на 140 тис барелів/добу до 1,1 млн барелів/добу. Водночас ОПЕК прогнозує збільшення світового попиту на нафту у 2024 р до 2,25 млн барелів/добу та у 2025 р до 1,85 млн барелів/добу.

Котирування підтримує скорочення запасів сирої нафти в танкерах, які щонайменше тиждень були на стоянках, станом на 10 травня на 11% до 4-річного мінімуму 55,92 млн барелів.

За даними ЕІА, за тиждень запаси сирої нафти у США скоротилися на 2,51 млн барелів (при очікуваннях у 600 тис барелів), а бензину – на 235 тис барелів, тоді як експерти очікували їх збільшення на 1 млн барелів.

Негативно вплинути на нафтові котирування можуть суперечки всередині ОПЕК+, оскільки на зустрічі 1 червня ОАЕ, Ірак, Алжир та Казахстан наполягатимуть на збільшенні квот на видобуток, тоді як Саудівська Аравія виступає проти.

Проте рф без попередження збільшує видобуток нафти, який у квітні сягнув 9,418 млн барелів/добу, що на 300 тис барелів/добу перевищило погоджений з ОПЕК+ цільовий показник – 9,1 млн барелів/добу.

За даними агенції ЕІА, рф у квітні зменшила у порівнянні з березнем експорт нафти на 6,4% до 7,3 млн барелів/добу, а нафтопродуктів – на 15% до 2,3 млн барелів/добу.

Нафта марки Urals протягом тижня торгувалася на рівні 70 $/барель (-20,9% за місяць).

Високі ціни на російську нафту частково компенсували зниження обсягів експорту. У березні від експорту нафти та нафтопродуктів рф отримала 18,4 млрд $, а у квітні – 17,2 млрд $. За даними Мінфіну рф, нафтогазові доходи бюджету за 4 місяці 2024 р виросли у порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 82%. Бюджет на 2024 р передбачає зростання у порівнянні з 2023 р нафтогазових доходів на 30% до 11,5 трлн рублів, що складе третину запланованих бюджетних надходжень.

Внаслідок атак українських БПЛА по російським НПЗ експорт палива за 6-12 травня зменшився у порівнянні з попереднім тижнем на 440 тис барелів/добу до 3,24 барелів/добу, що є найнижчим показником останніх 8 тижнів. Подальші атаки продовжать скорочувати експорт нафтопродуктів та спрятимуть збільшенню експорту нафти з рф, що призведе до зниження світових цін на нафту та дефіциту палива всередині рф.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!