Польща заявляє про виявлення шкідливих речовин в українському зерні

качество

Верховна контрольна палата Польщі провела розслідування щодо імпорту українського зерна й заявила про виявлення шкідливих речовин у продукції з України.

Посилаючись на дані головного ветеринарного лікаря, палата стверджує, що з 73 зразків зерна, імпортованого з України, сальмонела була виявлена в 17, пестициди – ще в 17, ГМО – в 11 і міотоксини – в шести. В інших були також виявлені ртуть, кадмій, свинець і залізо

Із січня по травень 2023 року шкідливих речовин Польща знайшла у 35% відібраних зразків.

Як повідомлялося, раніше очільник польського уряду Матеуш Моравецький заявив, що Польща запровадить ембарго на чергові українські агропродукти, якщо влада країни “підійматиме градус напруги у суперечці навколо збіжжя”.

Відповідним чином польський чиновник відповів на запитання щодо ставлення Варшави до планів Києва по запровадженню ембарго на імпорт польських овочів до України як дзеркального кроку на ембарго українського збіжжя до Польщі.

Нагадаємо, 15 вересня Європейська комісія відмовилася продовжувати дію тимчасової заборони на імпорт українських пшениці, кукурудзи, насіння соняшнику та ріпаку до п’яти сусідніх з Україною країн ЄС, попри наполягання урядів Польщі та Угорщини.

Після цього Польща, Угорщина та Словаччина оголосили про рішення блокувати імпорт української агропродукції в односторонньому порядку. Польське інфрмагентство РАР таож повідомило, що ці країни припинили участь у Координаційній платформі, яка була створена під егідою Єврокомісії для вирішення цього питання.

У відповідь Україна подала вимоги про проведення консультацій із Словаччиною, Польщею та Угорщиною, відповідно до правил та процедур вирішення спорів в рамках Угоди про заснування Світової організації торгівлі (СОТ). Крім того, Україна попередила Польщу та Угорщину про запровадження обмежень на імпорт сільгосппродукції з цих країн. 

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!