Польща залишається найбільшим виробником м’яса птиці в ЄС

Джерело:  Meatinfo
курятина

У першому півріччі 2023 року Польща виробила 1,6 млн. тонн м’яса птиці, що на 7% більше, ніж у попередньому році. Прогнозується, що позитивна тенденція збережеться, але фактори ризику все ще залишаються, повідомив місцева преса заступник генерального директора Національного центру підтримки сільського господарства Марцін Вроньський.

«З огляду на поточну ринкову кон’юнктуру, зокрема стабільно високий експортний попит, високе внутрішнє споживання – частково завдяки українським громадянам – та конкурентоспроможність м’яса птиці порівняно зі свининою, можна припустити збільшення виробництва м’яса птиці протягом 2023 року. Польща також залишиться найбільшим виробником цього виду продукції. м’яса в Європейському Союзі», – зазначив Вроньський.

Однак, додав він, протягом року збережуться і певні ризики, зокрема щодо високих виробничих витрат і можливих спалахів пташиного грипу в осінні та зимові місяці.

Останні кілька місяців ознаменувалися стійким зниженням роздрібних цін на м’ясо бройлерів, які знизилися з 5,89 злотих (1,35 долара США) за кг до 5,32 злотих (1,22 долара США) за кг, що становить майже 10%. Цій тенденції сприяло кілька факторів, у тому числі зростання внутрішнього виробництва та зниження цінового тиску. Крім того, за словами Вроньського, покупці частково переходять зі свинини на птицю.

“Помірний характер тенденції зниження цін, зафіксованої в останні місяці, був забезпечений стабільно високим попитом на цей вид м’яса в умовах його цінової конкурентоспроможності порівняно з іншими джерелами тваринного білка”, – зазначив Вроньський.

Динаміка пташиного грипу визначає експорт

2023 року кілька спалахів пташиного грипу в ЄС значною мірою обмежили експортні можливості сектору птахівництва. За перші 5 місяців цього року європейські птахівники продали трохи більше 0,8 млн. тонн м’яса птиці покупцям з країн, що не входять до ЄС, що на 2% менше у порівнянні з попереднім роком. Великобританія залишилася найбільшим імпортером європейського птаха.

Однак Польщі вдалося зміцнити свої позиції провідного європейського експортера м’яса птиці, сказав Вроньський.

За перше півріччя 2023 року країна експортувала понад 1 млн. тонн м’яса птиці, що на 4% більше, ніж у попередньому році. Майже 70% цієї кількості продали в ЄС, як і в попередні роки. Водночас, експорт м’яса птиці на ринки країн за межами ЄС збільшився на 2,3% до 300 000 тонн, повідомив Вроньський.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!