Польща побудує в Гданську зерновий порт для експорту українського зерна

Джерело:  Цензор.НЕТ
Гданськ

Перший зерновий порт у Польщі буде збудовано у Гданську, зокрема для експорту української агропродукції. Про це повідомив на зустрічі з виборцями міністр сільського господарства та розвитку села Роберт Телус, передає polskieradio24.pl.

Зазначається, що RSSI (Агропродовольча інвестиційна компанія) підписала з портом Гданськ угоду для реалізації цього проекту. “Державне бюджетне підприємство RSSI у вівторок підписало договір з портом Гданськ про створення зернового порту. Ми маємо зерновий порт”, – сказав міністр і додав, що це надзвичайно важлива подія.

За його словами, зерновий порт покращить транспортування зерна, зокрема з України.

Він пояснив, що створення подальших “коридорів солідарності”, які дозволяють транспортувати українське зерно морським шляхом, дуже важливе. Адже, як підкреслив Телус, відсутність постачання агротоварів до країн Африки вигідна президенту РФ Владіміру Путіну.

Нагадаємо, 15 вересня Європейська комісія відмовилася продовжувати дію тимчасової заборони на імпорт українських пшениці, кукурудзи, насіння соняшнику та ріпаку до п’яти сусідніх з Україною країн ЄС. Водночас Україна погодилася запровадити певні правові заходи (наприклад, систему ліцензування експорту) протягом 30 днів, щоб уникнути різких стрибків експорту зерна до цих країн.

Однак Словаччина продовжила попередню заборону ЄС на імпорт чотирьох видів зерна, Польща ввела додаткові заборони на українське борошно та корми, а Угорщина заборонила ще 25 продуктів, про які раніше не йшлося, включно з м’ясом.

У відповідь Україна подала вимоги про проведення консультацій із Словаччиною, Польщею та Угорщиною, відповідно до правил та процедур вирішення спорів в рамках Угоди про заснування Світової організації торгівлі (СОТ).

Наразі тривають переговори України щодо запровадження механізму ліцензування експорту українських агротоварів з обов’язковою верифікацією в кожній із п’яти країн.

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!