Польща перевірятиме українське зерно через зростання напруженості на кордоні

Джерело:  УкрАгроКонсалт
Польща
UkrAgroConsult

Польща планує перевіряти постачання зерна з України після того, як фермери заблокували прикордонні переходи, а прем’єр-міністр Дональд Туск пообіцяв захищати вітчизняних виробників від недобросовісної конкуренції, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

Уряд Польщі може запровадити нові правила вже 19 лютого, повідомив заступник міністра сільського господарства Міхал Колодзейчак. Уряд також може розпочати публікацію списку компаній, які порушили заборону на імпорт, накладену попередньою адміністрацією.

Напруженість на кордоні зростає після того, як 9 лютого фермери почали місячну акцію протесту проти того, що вони називають неконтрольованим надходженням продовольчих товарів з України, і проти кліматичної політики Європейського Союзу. Польща дозволяє вантажам перетинати свою територію лише на шляху до інших пунктів призначення.

Польські ЗМІ повідомили, що місцеві фермери викинули зерно з українських вантажівок на дорогу поблизу прикордонного переходу Дорогуськ, що змусило міністра закордонних справ Дмитра Кулебу закликати польський уряд притягнути винних до відповідальності.

Протести в 2023 році призвели до того, що попередній уряд заборонив імпорт українського зерна, щоб заспокоїти фермерів перед парламентськими виборами. Обмеження посилили напруженість між Польщею та Україною, яка вважає експорт сільськогосподарської продукції ключовим джерелом фінансування.

Колишній президент Європейської ради Дональд Туск прийшов до влади в грудні 2023 року, пообіцявши згуртувати підтримку України серед західних союзників. Однак він відмовився зняти заборону на імпорт зерна і сказав, що безперешкодний доступ сільськогосподарської продукції з України може розпалити антиукраїнські настрої.

Польща просить схвалити Європейською комісією розширення заборони на імпорт української продукції птахівництва та цукор. Український імпорт і безпечність харчових продуктів також були однією з тем під час зустрічі Туска з президентом Франції Еммануелем Макроном у Парижі 12 лютого.

Позначки:, , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!