Польща не змінила рішення щодо заборони на імпорт зерна з України — польський міністр

Джерело:  Громадське
Польща
Міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус заявив, що Польща все-таки не планує відкривати кордони для української агропродукції після 15 вересня, навіть якщо ЄС не продовжить заборону.

Про це повідомляє міністерство сільського господарства та розвитку села Польщі.

Міністр зауважив, що Польща «не проти когось», країна відстоює інтереси своїх фермерів. Також він припустив, що деякі європейські країни так само не скасують заборону на експорт зерна з України.

Крім того, Телус прокоментував непорозуміння між українськими та польськими дипломатами 2 серпня: він зауважив, що це не конфлікт, проте вважає, що «кілька висловлювань України були недоречними».

«Ми хочемо й допомагаємо Україні, але добробут польських фермерів є нашим пріоритетом», — додав міністр.

1 серпня українське МЗС запросило посла Польщі Бартоша Ціхоцького через висловлювання міністра канцелярії президента Польщі Марціна Пшидача. Той казав, що Україні «варто було б почати цінувати роль, яку Польща відіграла для України протягом останніх місяців і років». МЗС України наголосило, що заяви про нібито невдячність українців за допомогу Польщі «не відповідають дійсності та є неприйнятними».

У відповідь МЗС Польщі запросило до себе посла України через «заяви представників української влади».

На тлі цього президент України Володимир Зеленський написав: «Ми не дамо жодним політичним миттєвостям зіпсувати відносини між українським і польським народами, а емоціям точно варто охолонути».

Він додав, що Україна вдячна кожному народу, який допомагає, і «надзвичайно цінує історичну підтримку Польщі, яка разом із нами стала справжнім щитом Європи».

Зі свого боку заступник міністра закордонних справ Польщі Павел Яблонський заявив, що відносини Варшави та Києва сьогодні «не найкращі», оскільки в української сторони «з’явилися якісь емоції».

Болгарія, Угорщина, Польща, Румунія та Словаччина стали альтернативними транзитними маршрутами для експорту українського зерна після повномасштабного російського вторгнення і блокування чорноморських портів. Вихід росії із «зернової угоди», про що вона заявила 17 липня, може призвести до збільшення потоків зерна через ці п’ять країн Центральної Європи.

Однак іще у квітні вони заявили про дестабілізацію внутрішніх аграрних ринків через сільськогосподарську продукцію з України, яка мала би проходити транзитом до третіх країн, але часто залишалася всередині країни, через яку відбувався експорт.

Зрештою на територіях цих країн заборонили імпорт сільськогосподарської продукції, яка походить із території України або імпортується з неї, до 15 вересня.

19 червня стало відомо, що ці 5 держав проситимуть ЄС продовжити заборону імпорту української агропродукції принаймні до кінця цього року.

Позначки:, , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!