Польща минулого сезону експортувала рекордні для країни 11,7 млн тонн зерна

Джерело:  Зерно Он-Лайн
зерно

Польща минулого сільськогосподарського сезону (2022-2023) експортувала рекордні обсяги зернових культур на тлі налагодження логістики, доплат для аграріїв та заборони на ввезення зерна з України. Про це повідомив заступник керівника Національного центру підтримки сільського господарства республіки Марчін Вроньський.

За даними центру, загальний обсяг експорту становив 11,7 млн. тонн зерна, з яких 5,7 млн. тонн – пшениця, 4,3 млн. тонн – кукурудза. “Рівень експорту цих зернових був вищим, ніж у попередньому сезоні. Обсяг імпорту пшениці зріс майже вдвічі, а кукурудзи – на 34%”, – сказав Вронький польській агенції друку PAP.pl, наголосивши, що це дозволило підготувати склади до нового врожаю.

За його словами, раніше в країні були зафіксовані надлишки зерна, пов’язані зі зростанням цін на світових ринках та падінням попиту на зернові. “Був також наплив зерна з України”, – наголосив Вроньський. В умовах, що склалися, Польщі довелося екстрено зайнятися налагодженням роботи логістичної та транспортної інфраструктури, запровадити доплати для аграріїв і домогтися введення заборони на ввезення зерна з України зі збереженням тільки транзиту до третіх країн.

Більшість польського зерна – 65% – було продано на ринку ЄС, переважно, у Німеччині (4,4 млн тонн) та Нідерландах (1,3 млн тонн). У Нігерію було відправлено 1,1 млн. тонн, до ПАР – 0,6 млн. тонн. Здебільшого зерно вивозилося через морські порти у Гдині, Гданську, Свиноуйсьце.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!