Покладання на міжнародні постачання добрив викликає занепокоєння

удобрения

Логан Гарсіа, ринковий репортер Fertecon, S&P Global Commodity Insights, повідомив минулого тижня в DTN, що «у січні розпочалося перезавантаження азотного комплексу з різким падінням цін на безводний аміак, сечовину та добрива КАС до початку 2023 року. Падінням пояснюється головним чином через відсутність попиту на всі продукти, а також подальше зниження цін на європейський природний газ минулого місяця».

Автор Financial Times Девід Шеппард повідомив минулого тижня, що «ціна європейського природного газу впала до найнижчого рівня з моменту нарощування повномасштабного вторгнення Росії в Україну».

«Завдяки м’якій погоді, достатньому обсягу сховищ і спробам знайти альтернативні джерела постачання європейські ціни на газ впали на 85% із серпня 2022 року, коли значне скорочення поставок з Росії викликало тривогу щодо можливих відключень електроенергії», — йдеться в статті FT.

Якщо говорити ширше про залежність від постачання добрив, то автори Bloomberg Алан Кроуфорд, Френк Джомо, Елізабет Елкін і Меттью Брістоу вчора повідомили, що «поряд з гуманітарними міркуваннями, усвідомлення того, що більша частина світу покладається лише на кілька країн для більшої частини її добрива — особливо Росія, її союзники Білорусь і Китай — це б’є у тривожні дзвони у світових столицях.

Подібно до того, як напівпровідники стали громовідводом для геополітичного тертя, так і гонка за добривами попередила США та їхніх союзників про стратегічну залежність від сільськогосподарських ресурсів, що є ключовим чинником продовольчої безпеки.

У статті Bloomberg додано, що «це висунуло добрива — і тих, хто їх контролю, — на перший план політичного порядку денного в усьому світі: Державний департамент США посилює свою експертизу щодо добрив, президенти пишуть про них у Twitter, вони з’являються у виборчій кампанії і претендують стати центром напруженості між країнами. Їх також втягують у змагання наративів щодо того, хто винен у наслідках війни Росії проти України».

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!