Погодний фактор загрожує світовому виробництву пшениці

Джерело:  УкрАгроКонсалт
UkrAgroConsult

Оскільки вторгнення Росії суттєво знижує український експорт пшениці, підвищуючи ціни на хліб і локшину, світовий врожай пшениці стикається з додатковим випробуванням: екстремальними погодними умовами, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

Посухи, повені та хвилі спеки загрожують виробництву зерна від США до Франції та Індії, посилюючи скорочення виробництва в Україні. Майже кожен великий виробничий регіон стикається з тією чи іншою загрозою. Єдиним помітним винятком є Росія, яка готується до високого врожаю і може виграти від зростання цін і обмеженої пропозиції в інших місцях.

Пшениця витривала, а її широке географічне поширення означає, що нестачу в одному місці можна компенсувати з інших місць. Але ціла низка проблем перевіряє цю стійкість. Аналітики очікують, що світове виробництво пшениці впаде вперше за 4 сезони, згідно з опитуванням Bloomberg. Це, ймовірно, утримає ціни на багато основних продуктів харчування на високому рівні, оскільки голод і кризи вартості життя поглиблюються від Африки до Європи.

Європейський союз

Після сприятливого початку весни, тепла, суха погода стає все більшою проблемою для найбільшого світового експортера пшениці. Посіви в половині пшеничного поясу не мають дощів на початку ключового періоду розвитку, а температура у найбільшому виробнику – Франції злетіла до літнього рівня не по сезону. Хоча перспективи виробництва все ще можуть покращитися, ситуація багато в чому буде залежати від того, чи зменшиться дефіцит вологи в почві протягом наступних кількох тижнів.

«Якщо відсутність дощів збережеться до кінця місяця, нам доведеться ще раз переглянути наші прогнози врожайності», – заявили в Strategie Grains.

США

Посуха, яка переслідує Центральні рівнини, вже змусила деяких аграріїв списувати висушену тверду червону озиму пшеницю, яку використовують мельники та пекарі для хлібного борошна. Збір врожаю у провідному штаті-виробнику – Канзасі почнеться у червні, і виробництво впаде «значно нижче» середнього за 5 років, заявив Аарон Гарріс, віце-президент з досліджень та операцій Kansas Wheat. Агенти зі страхування врожаю очікують, що деякі поля дадуть врожайність 0-5 бушелів з акра, проти звичайних 35-40 бушелів.

Зменшення пропозиції загрожує ще більше підвищити ціни на зерно, погіршуючи інфляцію в ланцюгах поставок і завдаючи шкоди експорту США. «Все на захід від річки Міссісіпі потребує дощу. Якщо у нас не буде цих регулярних зливів, врожай буде зменшуватися з кожним днем», – сказав Гарріс.

Тим часом надмірні дощі на Півночі ускладнюють сівбу ярої пшениці, яка використовується для приготування бубликів і піци. Фермер з Міннесоти Тім Дюфолт оцінює, що його штат вже втратив близько 5 бушелів на акр потенціалу врожайності через затримки. За даними комісії з пшениці штату, сівба у Північній Дакоті була «болісно повільною»: лише 8% посівного насіння проти майже 2/3 у цей час у 2021 році.

Канада

Подібні погодні проблеми розгортаються і в Канаді. Низькі температури затримали сівбу, і тепер аграрії намагаються сіяти на полях, які або занадто вологі, або занадто сухі.

Посуха викликає занепокоєння в південній частині Альберти, районі вирощування ярої пшениці та твердих сортів, які використовуються для виробництва макаронних виробів. За даними міністерства сільського господарства, вологість там нижча, ніж у 2021 році, а сухі, вітряні умови руйнують ґрунти. Далі на схід у Манітобі серія штормів перезволожила грунти і затримала сівбу. Цього тижня прогнозується більше дощів, що ставить під сумнів прогрес сівби пшениці найближчим часом.

Індія

Спека випалила пшеничні поля другого за величиною у світі виробника, послабивши очікування щодо експорту, щоб зменшити глобальний дефіцит. Березневі температури злетіли до найвищих показників за місяць з 1901 року. Це спонукало переглянути оцінки врожайності: в сезоні 2022/23 врожайність знизиться на 10-50%.

Міністерство продовольства скоротило свій прогноз виробництва до 105 млн тонн з попередніх прогнозів у 111 млн тонн, і деякі трейдери вважають, що врожай буде ще меншим. У деяких частинах північної частини тривають сильні хвилі спеки, які можуть спричинити затримку збору врожаю, якщо люди не будуть виходити на поля.

Китай

Країна є лідером у світовому виробництві пшениці, і є занепокоєння щодо його озимої пшениці після надзвичайних осінніх повеней. Фермери скошують гектари до дозрівання, сподіваючись отримати кращу ціну, продаючи пшеницю на корм для тварин.

Приблизно через 20 днів мають бути зібрані поля, чиновники перевіряють, чи не було незаконного знищення. Китай захоче обмежити свою залежність від іноземних поставок, ставши одним із провідних імпортерів за останні 2 сезони.

Чорноморський регіон

Вологість ґрунту в Україні задовільна, що покращує перспективи врожайності пшениці. Але війна обмежить виробництво, і є занепокоєння про те, де зберігати врожай, оскільки відставання експорту залишає бункери, наповнені зерном врожаю 2021 року.

У Росії також спостерігається сприятлива погода і країна може зібрати майже рекордний врожай. Це покращує перспективи перевезень, хоча витрати на фрахт і страхування високі, а деякі продавці уникають купівлі пшениці з Росії.

Позначки:, , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!