Погода визначить динаміку виробництва ріпаку в Канаді

Джерело:  Oilworld

Статистичне управління Канади прогнозує, що фермери розширять вирощування каноли в 2023-24 сільськогосподарському році, з невеликим збільшенням, що оцінюється в 8,7 млн. га. Незважаючи на привабливі ціни на пшеницю та горох, а також торішнє зниження цін на ріпак, фермери сповнені рішучості дотримуватися своїх сівозмін. Згідно з прогнозами статвідомства, загальний обсяг виробництва, як очікується, досягне 18,4 млн тонн за умови середньої врожайності та добрих погодних умов.

Проте учасники ринку, коментуючи Mintec, висловлюють невпевненість щодо того, чи виправдаються ці прогнози через погодні проблеми, що виникають у критичні періоди посіву. За холодними і посушливими березнем і квітнем відбувся виключно спекотний травень, і прогнози припускають, що літні місяці можуть бути спекотнішими і посушливішими, ніж раніше. Незважаючи на ці проблеми, очікується, що скорочення наявних запасів компенсує збільшення виробництва та призведе до незначного збільшення постачання, як зазначено у звіті Статистичного управління Канади про перспективи основних польових культур.

Очікується, що попит на ріпак залишиться стабільним, за оцінками, на внутрішньому ринку він становитиме 9,5 млн. тонн, а на експорт – 8,8 млн. тонн. Цей прогноз обумовлений високим світовим попитом на олійні культури, рослинні олії та шроти. Передбачається, що поточну потужність переробки буде збережено. Однак, якщо в 2023-24 роках запрацює нове велике підприємство з переробки каноли, внутрішній обсяг переробки, за прогнозами, зросте приблизно до 10,0 млн. тонн, тоді як експорт може скоротитися приблизно до 8,3 млн. тонн.

За такого сценарію переробники з Європейського Союзу (ЄС) можуть зіткнутися зі скороченням постачання на експорт, що потенційно призведе до збільшення залежності від рівня внутрішнього виробництва чи імпорту з України та Австралії. Це може призвести до посилення глобальних балансів попиту та пропозиції та чинити підвищувальний ціновий тиск.

Оцінка Mintec вказує на те, що звіт відповідає очікуванням ринку до його публікації і сам по собі не передбачає сильних бичачих або ведмежих настроїв. Однак, враховуючи посівні площі, майбутні погодні умови відіграють вирішальну роль у визначенні виробництва каноли в Канаді і істотно вплинуть на динаміку ринків ріпаку в найближчі місяці.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!