Поганий стан посівів у США посилює ситуацію на ринку пшениці

состояние посевов

Трейдери зазвичай не дуже переймаються станом озимої пшениці в США в цю пору року, оскільки весняні опади після виходу посівів із зимового спокою є основним фактором урожайності. Але поєднання поганого стану посівів та захмарних світових цін на пшеницю може бути достатньо, щоб звернути їхню пильну увагу на врожай у США.

Ф’ючерси на пшеницю в США та Європі знову б’ють багаторічні рекорди, і найбільші експортери, такі як Сполучені Штати, мають виробляти рясні врожаї наступного року, щоб зменшити стурбованість щодо глобальної продовольчої безпеки.

Служба статистики Міністерства сільського господарства США оцінила 45% посівів озимої пшениці як такі, що перебувають у хорошій або чудовій формі станом на неділю, що є четвертим серед найгірших показників для цього тижня з моменту початку спостережень у 1986 році. Частка посівів у поганому та дуже поганому стані – 21% – є найвищою в історії.

Рейтинг є одним із найгірших у північно-західному пшеничному поясі, який цього року постраждав від посухи. Частка посівів зі станом від хорошого до відмінного в Монтані, Вашингтоні та Орегоні на 59, 38 та 48 процентних пунктів нижче за середній показник за останні п’ять років на зазначену дату. На ці штати припадає 19% виробництва озимої пшениці.

Техас і Колорадо, на які припадає 11% виробництва, також мають труднощі. Тільки 17% озимої пшениці в Техасі оцінені на добре, що приблизно на 24 пункти нижче середнього. Рейтинг пшениці в Колорадо на 12 пунктів нижче за норму.

Канзас – провідний штат-виробник – виділяється в позитивному ключі, стан 62% посівів пшениці там є хорошим або відмінним, що приблизно на 14 процентних пунктів вище середнього показника. У штаті вирощується 26% озимої пшениці у США. Сусідня Оклахома виробляє 8%, і пшениця там також почувається краще, ніж зазвичай.

Це ще тільки початок шляху, оскільки станом на неділю зійшло всього дві третини посівів у США, що близько до норми, хоча остаточні результати були переважно не вражаючими в роки з аналогічними рейтингами на цьому етапі.

Рік тому лише 43% озимої пшениці були оцінені на добре чи відмінно, що є другим серед найгірших показників на цю дату після 40% у 2012 році. На добре або відмінно було оцінено лише 44% посівів того ж тижня у 1991 році, а у 2010 та 2011 роках — 46%.

Підсумкова врожайність у ці п’ять порівняних років була на 2–4% нижчою за довгостроковий тренд. У гірші роки, такі як 2014 та 2015, восени були хороші рейтинги, але дуже посушлива весняна погода різко знизила врожайність.

На рівні країни до кінця квітня 2021 року стан посівів був добрим або відмінним на 48% порівняно із середнім показником за п’ять років, рівним 53%. Зазвичай на той час близько третини пшениці входить у фазу колосіння і сягає критичного періоду для врожайності.

Загальний обсяг виробництва пшениці в США в 2021 році знизився через найгірший врожай ярої пшениці за більш ніж три десятиліття. Але шоковий ефект справила озима пшениця, урожай якої наприкінці вересня всупереч очікуванням виявився на більш ніж 40 мільйонів бушелів нижчим за попередній прогноз.

Складний початок цього сезону означає, що пшениця має уникнути сильних холодів узимку та отримати сильні опади навесні. Останні прогнози погоди припускають, що на більшій частині Сполучених Штатів, ймовірно, буде тепліше, ніж зазвичай принаймні до кінця січня.

Багато аналітиків вважають, що висока прибутковість спонукала американських фермерів збільшити площу посівів пшениці озимої під урожай 2022 року, можливо, до як мінімум шестирічного максимуму.

Перше дослідження посівних площ під пшеницею озимої врожаю 2022 року буде опубліковано Міністерством сільського господарства США 12 січня.

 

IDK.Експерт

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!