По всій росії запровадять режим НС через втрату 18 млн тонн урожаю зерна

Джерело:  Хартия 97
заморозки

російський Мінсільгосп планує запровадити режим надзвичайної ситуації федерального значення через травневі заморозки, які призвели до масової загибелі посівів у ключових чорноземних регіонах країни.

Про це у понеділок, 27 травня, повідомила голова відомства Оксана Лут. За її словами, терміни дії режиму НС, який дозволить сільгосппідприємствам отримати страхове відшкодування, «наразі не визначено» (цитати за «РИА Новости»).

За оцінками Російського зернового союзу, весняні морози, які торкнулися посівів у 23 суб’єктах росії, позбавлять російських аграріїв 18 млн тонн врожаю зерна: за підсумками року збори можуть становити 129 млн тонн, хоча початковий прогноз сягав 142-147 млн тонн.

«Загалом постраждало 1,5 млн га посівних площ, повідомив на прес-конференції у понеділок голова РЗС Аркадій Злочевський. Цих пізніх заморозків назад у нас не було більше 100 років. Втрати вже досить значні», — нарік він.

За оцінками РЗС, лише 60% постраждалих від негоди площ підлягають пересіву, або близько 900 тисяч га. «Заморозки сталися пізно, і на пересівання практично не залишилося часу. Якщо пересівання відбудеться, це означає пізнє збирання і залежить від прохідних умов під час збиральних робіт, можемо упустити ще, частина врожаю піде під сніг», — нарік Злочевський.

Регіональний режим НС через заморозки вже запроваджено у восьми регіонах росії. Серед них – Липецька, Воронезька, Тамбовська, Волгоградська та Орловська області. Заморозки торкнулися й інших великих аграрних регіонів — від Курської та Ростовської до Саратовської та Пензенської областей, але найважча ситуація — у Воронезькій та Волгоградській областях, зазначає гендиректор Інституту кон’юнктури аграрного ринку (ІКАР) Дмитро Рилько.

Збори основної культури — пшениці, — за прогнозом ІКАР, можуть знизитися до 81,5 млн тонн, що майже на 12 млн тонн нижче за початкові оцінки. Пересіяти пшеницю вже неможливо, песимістичний Рилько.

Проблема не лише у заморозках, а й у тому, що аграрії прагнули заощадити на засобах захисту рослин — це призвело до критичного впливу негоди на посіви, зазначає гендиректор «Совекону» Андрій Сизов.

За його словами, наслідком погодної кризи стане низка банкрутств сільгоспвиробників, за якими вже вдарили експортні мита, а потім переділ земельних угідь. “У російських аграріїв був досить великий запас міцності, на який лягли рекордні врожаї минулих двох років, але наслідки введення мит починають позначатися”, – говорить Сізов.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!