Площі посіву пшениці та ячменю в ЄС залишаються незмінними

насіння посівна

Тепла погода допомогла фермерам Європейського Союзу досягти успіху в посіві зернових для врожаю наступного року, очікується, що площі, відведені під пшеницю та озимий ячмінь, будуть такими ж, як цього року, але ріпаку, можливо, трохи менше, кажуть аналітики.

Однак посушливі умови залишаються ризиком для сівби та розвитку культур, особливо в Іспанії, Румунії та Болгарії, тоді як нові вимоги до біорізноманіття для субсидій ЄС також можуть вплинути на рішення фермерів щодо вирощування культур.

У Франції теплий період, який відзначився рекордними температурами для жовтня, допоміг польовим роботам. За даними FranceAgriMer у п’ятницю, посів м’якої пшениці був завершений на 17% до понеділка проти 3% тижнем раніше та випередив середній показник за п’ять років.

Сівба озимого ячменю також випереджала середні темпи.

Перехід до більш прохолодної та вологої погоди з цих вихідних має сприяти зволоженню ґрунту, хоча низькі запаси води залишаються проблемою протягом вегетаційного періоду.

Наприкінці вересня дві третини запасів підземних вод у Франції були нижчими за норму, що є погіршенням порівняно з серпнем і суперечить звичайній тенденції відновлення запасів після літа, повідомила французька геологічна служба BRGM у четвер.

У Німеччині завершився посів озимих зернових та ріпаку. Ранні ознаки свідчать про те, що площі посів озимої пшениці, ріпаку та ячменю зазнають незначних змін.

«Ми можемо спостерігати скорочення посівів зернових, таких як жито, що може призвести до того, що площа перерозподілиться між пшеницею, ріпаком та ячменем», — сказав аналітик, додавши, що посіви ріпаку можуть дещо впасти через нещодавні непривабливі ціни.

Зниження цін може також скоротити посіви ріпаку в Польщі, сказав Войтек Сабаранскі з аналітиків Sparks Polska.

«Дуже ймовірно, що польські фермери скоротили посівні площі під озимий ріпак під урожай 2024 року з приблизно 1,1 млн га у врожаї 2023 року до приблизно 950 тис.-980 тис. га, в основному через незадоволення цінами на ріпак», – сказав Сабаранський.

За сприятливих погодних умов у Польщі триває посів озимої пшениці, і Sparks Polska очікує, що площа може принаймні досягти рівня цьогорічного врожаю, додав він.

Для ЄС у цілому нижчі ціни можуть обмежити посіви ріпаку після п’ятирічного максимуму в 2023 році, незважаючи на ознаки того, що посіви у Франції можуть залишатися стабільними.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!