Південна Африка стикається з продовольчою кризою

Джерело:  Зерно Он-Лайн
Африка

З початку року на півдні Африки різко скоротилося виробництво сільськогосподарської продукції внаслідок тривалої посухи, яка вплинула на низку сільськогосподарських культур.

У доповіді ФАО йдеться: «З огляду на те, що збирання врожаю, як очікується, почнеться в травні, ймовірність відновлення мала. Таким чином, урожай зернових, переважно кукурудзи, в 2024 році очікується на рівні нижче середнього, а в деяких районах, ймовірно, трапиться масовий неврожай».

Враховуючи цей несприятливий прогноз виробництва, ФАО очікує в регіоні різкого збільшення імпорту зернових у 2024/25 році і зазначає, що кукурудза, швидше за все, постачатиметься з-за меж Південної Африки. Серед окремих видів зернових прогнозується найбільше різке зростання імпорту білої кукурудзи, основного зернового продукту субрегіону. “Цей прогноз підкріплюється першорядною важливістю кукурудзи в раціоні харчування населення Південної Африки”, – наголошується в повідомленні.

Крім проблем з доступністю кукурудзи, ціни на продовольство в більшості країн значно зросли у річному обчисленні через поєднання економічних та сільськогосподарських факторів. Двозначні показники продовольчої інфляції зберігалися в більшості країн протягом усього 2023 року, і, ймовірно, очікуваний спад сільськогосподарського виробництва у 2024 році чинитиме додатковий підвищуючий тиск на внутрішні ціни на продовольчому ринку.

Очікується, що у 2024/25 році також збільшаться витрати на імпорт, що може призвести до продовольчої інфляції. Почасти це відображає різке зростання оптових цін на кукурудзу в ПАР, де ринки відреагували на сувору посуху під час посівної, і ціни на білу кукурудзу зросли на 33% у період із січня до березня 2024 року, досягнувши майже рекордного рівня.

«З огляду на домінуюче становище ПАР на ринку кукурудзи субрегіону ці високі ціни, швидше за все, поширяться на країни — чисті імпортери», — пояснили у ФАО.

Також очікується, що у 2024/25 році продовольча безпека у всьому субрегіоні значно погіршиться через наслідки посухи Ель-Ніньо. Стурбованість в першу чергу пов’язана з впливом різкого скорочення сільськогосподарського виробництва на наявність продовольства в домогосподарствах, враховуючи майже повсюдну залежність від землеробства, що не зрошується, а також на доступ до продовольства, що відображає об’єднання втрат доходів від скорочення продажів врожаю та очікуваного зростання цін, обумовленого низькою пропозицією.

Очікується, що ця сукупна дія посилить залежність домашніх господарств від ринків як джерела продовольства, що призведе до значних фінансових труднощів, особливо там, де рівень бідності завжди високий.

«Примітно, що в більшості південноафриканських країн на продукти харчування вже припадає понад 50% бюджету середньостатистичного домогосподарства, що підкреслює серйозність шоку, що насувається», — наголошується в спеціальній доповіді ФАО.

У звіті про моніторинг та аналіз продовольчих цін за березень 2024 року ФАО також підкреслює підвищення цін на місцеві продукти харчування в Південній Африці, що насувається, оскільки посуха різко скорочує виробництво зернових.

У звіті, в якому щомісяця аналізуються тенденції цін на продовольство, наголошується, що у березні 2024 року в кількох країнах Південної Африки спостерігалися різкі стрибки цін, оскільки основні фактори, зокрема помітно ослаблені валюти, продовжують чинити інфляційний тиск. У ньому також наголошується, що наслідки посухи для сільськогосподарського виробництва у 2024 році, як очікується, стануть основним джерелом внутрішнього інфляційного тиску з огляду на вагу продуктів харчування у багатьох індексах споживчих цін на Півдні Африки.

“У країнах – чистих імпортерах зернових – Ботсвані, Есватині та Намібії – роздрібні ціни на кукурудзяне борошно в лютому 2024 року були в цілому стабільними”, – наголошується в повідомленні.

Однак існують серйозні ризики підвищення цін, пов’язані з ймовірним скороченням внутрішнього виробництва та зростанням цін у ПАР, яка є основним джерелом постачання зерна в ці країни.

У ПАР, ключовому постачальнику зерна у регіоні, ціни на білу кукурудзу у березні 2024 року продовжували різко зростати, досягнувши рекордних рівнів, оскільки ринки відреагували на вплив суворої посухи на врожай.

В даний час, за прогнозами ФАО, урожай кукурудзи в Ботсвані в 2024 році буде нижчим за середній, при цьому очікується особливо низький урожай білої кукурудзи. Дефіцит опадів у районах вирощування жовтої кукурудзи був менш інтенсивним, і внаслідок ціни на це зерно зросли не так різко. Оптові ціни на пшеницю в березні залишалися стабільними та перебували на нижчому рівні порівняно з аналогічним періодом минулого року під впливом тенденцій до зниження на міжнародному ринку, враховуючи статус країни як чистого імпортера пшениці.

Раніше цього року виконувач обов’язків міністра підприємництва Молебаці Молебаці повідомив, що Рада з сільськогосподарського маркетингу Ботсвани зіткнулася зі значним дефіцитом стратегічного зерна в 2023/24 фінансовому році, що, за його словами, змусило країну звернутися до південноафриканського регіону для регіону.

Фермери в районі Пандаматенга, що на півночі Ботсвани, висловили стурбованість з приводу наслідків посухи для виробництва зернових. Вони очікують, що у Пандаматенгу, одному з великих комерційних сільськогосподарських районів країни, практично не буде врожаю сорго.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!