Після скасування мит Китай уже закупив 300 тис. тонн ячменю з Австралії

Джерело:  Profibeer
пивоварный ячмень

Антидемпінгові протекційні мита на ячмінь з Австралії, що діяли більше трьох років, у розмірі 80,5% були скасовані Китаєм з 5 серпня. Приводом для введення мит на ячмінь, а також на вино стала вимога Австралії розслідувати походження вірусу COVID-19. Поліпшення відносин між країнами розпочалося у 2022 році.

До введення мит Китай закуповував від 86% до 91% австралійського експорту ячменю, і на австралійську сировину припадало понад половину споживаного Китаєм солодового ячменю.

Через відсутність на ринку австралійського ячменю пивоварам, зокрема крафтовим, довелося перейти на французьку або канадську. При цьому аналогічні за якістю альтернативи коштували дорожче. Сьогодні вартість австралійського ячменю становить 350 доларів за тонну, французького – 390 доларів. Вартість логістики для австралійського ячменю становить 25-30 доларів за тонну, а постачання з Європи коштуватимуть 35-45 доларів.

Як заявляла Китайська асоціація виробників алкогольної промисловості, на китайському ринку ячменю з моменту введення мит відбулися серйозні зміни, і антидемпінгові заходи більше не потрібні. Ціни на ячмінь значно зросли на тлі пандемії та конфлікту в Україні, а всередині країни солодового ячменю почали вирощувати вдвічі менше, ніж у 2009 році — менше 1 млн. тонн.

За даними солодової компанії Malteurop, з моменту скасування мит вже було укладено контракти на постачання до Китаю з Австралії близько 300 тисяч тонн ячменю.

Раді скасування мит та австралійські фермери: через припинення поставок до Китаю їм доводилося продавати зерно до Саудівської Аравії — зерно, яке закуповується на корм верблюдам, козам та вівцям, коштувало дешевше.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!