Після деокупації херсонські фермери відновлюють виробництво

Джерело:  Куркуль
Херсон

Аграрії Херсонщини демонструють стійкість, поступово відновлюючи сільськогосподарське виробництво після деокупації. Незважаючи на значні виклики, такі як мінування земель, нестача робочої сили та складів, а також екстремальні погодні умови, фермерам вдалося збільшити посівні площі на правобережжі до 150 тис. га у 2024 р. Загалом, в сільському господарстві залучено вже 270 тис. га з 302 тис. розмінованих угідь. Про це повідомляє Херсон online.

Олексій Білий, фермер з Херсонщини, поділився результатами свого господарства цього року. У теплицях він виростив близько 18 т помідорів, тоді як врожай огірків виявився значно меншим, ніж у минулому році — лише 7 т.

Причиною зниження врожайності помідорів став тимчасовий стрес рослин через спеку, який вдалося подолати завдяки обробці антистресантами.

«Томатів зібрали приблизно 18 т. І ще плануємо, що буде десь тонни дві-три. По огірку зібрали одразу, дуже слабо був огірок — 7 т, торік було 17 з такої ж само площі. Що з цього року буде — побачимо. Томат два місяці десь притормозився і перестав наливатися, збільшуватися у розмірі. Було два гектари часнику, було пів гектара кабачка і триста квадратів теплиці», — говорить фермер.

Крім традиційних культур, цього року фермер експериментував з новими — висадив гектар баштанних (кавунів та динь) та заклав плантацію полуниці. Олексій переконаний, що в умовах Херсонщини вирощування зернових без зрошення є неефективним.

«По зернових технічних культурах у цьому році дуже великий збиток. У тому році не могли сіятися — було заміновано. У цьому році посіялися — останній дощ у нас пройшов у квітні, тому те, що збирали, скажімо так, борги роздати не вистачить. Соняшника посіяли 100 га, 70 у травні вимерзло, не зійшло. Залишилося 37. Їжджу дивлюся, поки косить не бачу що. Тобто можливо я в цьому році без соняшника буду. У мене ж перероблювання своя, олію роблю. Напевне буду закуповувати», — каже фермер.

Дмитро Байк, інший фермер з Херсонщини, також зіткнувся зі зменшенням врожаю динь через посушливе літо. Незважаючи на це, він задоволений смаковими якостями вирощеного сорту Мазін. Дмитро обробляє землю разом з родиною і активно займається відновленням своїх полів після деокупації.

Директор департаменту розвитку сільського господарства Херсонської ОВА Дмитро Юнусов зазначив, що основною проблемою для аграріїв є відсутність фінансових ресурсів для відновлення господарств після руйнувань війни. Проте, держава надає підтримку аграріям через програми кредитування. Незважаючи на труднощі, 90% господарств на правобережжі Херсонщини відновили свою діяльність.

Позначки:, , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!