Підвищити врожайність пшениці до 20 ц/га має намір МСГ Казахстану

Джерело:  ElDala
колосок

Мінсільгосп актуалізував Концепцію розвитку агропромислового комплексу до 2030 року. Проект документа розглянуто на нараді під головуванням прем’єр-міністра РК Аліхана Смаїлова, повідомила прес-служба глави уряду.

У Концепції закріплені завдання підвищити продуктивність праці в галузі в 2 рази, збільшити експорт сільгосппродукції в 3 рази, а самозабезпечення по всіх продтоварах підвищити до рівня не менше 90%. Планується також наростити обсяги інвестицій в основний капітал сільського господарства в середньому в 2,5 рази.

За інформацією прес-служби, будуть вжиті заходи щодо підвищення врожайності пшениці до 20 ц/га (у 2022 році середня врожайність склала 12,8 ц/га) за рахунок субсидування купівлі насіння та модернізації насінницьких господарств. Площа зрошуваних земель до зазначеного терміну планується довести до 3 млн. га, а рівень внесення мінеральних добрив — до 40%. При цьому темп оновлення сільгосптехніки має досягти 7% завдяки пільговому лізингу та іншим заходам держпідтримки.

«Для досягнення даних індикаторів необхідно відмовлятися від монокультур, дотримуватися науково-обґрунтованих сівозмін, а також впроваджувати у виробництво сучасні ресурсозберігаючі технології. Розробляється спеціальний Комплексний план розвитку насінництва, в рамках якого розпочато роботу з перекладу наукових організацій на сучасні методи селекції. Створюється струнка система сімгоспів, ключовими суб’єктами якої стануть наші наукові та досвідчені господарства НАНОЦ», — повідомив міністр сільського господарства Єрбол Карашукеєв.

Для підвищення ефективності та прозорості управління земельними ресурсами планується запустити єдину цифрову платформу сільгоспземель, автоматизувати процес оформлення ділянок, а також продовжити роботу з виявлення та залучення в обіг невикористовуваних земель.

У тваринництві впроваджуватимуть сучасні методи селекції, стимулюватимуть кормовиробництво, розвиватимуть інфраструктуру пасовищ.

Щоб збільшити експорт продукції, проводитиметься робота з розширення переліку казахстанських підприємств у закордонних реєстрах постачальників. Це дозволить наростити експорт до $9,9 млрд. Загалом до 2030 року в усіх галузях сільського господарства намічено реалізацію понад 1,7 тис. інвестиційних проектів загальною вартістю 4,5 трлнтенге.

Продовжиться робота і в аграрній науці.

«Предбачається щорічне збільшення програмно-цільового фінансування аграрної науки, введення галузевого грантового фінансування для молодих учених. В результаті частка впроваджених наукових розробок в АПК має збільшитися з 14,5% до 40%», — зазначив Єрбол Карашукеєв.

В цілому очікується, що реалізація Концепції дозволить наситити внутрішній ринок продовольчими товарами вітчизняного виробництва, створити близько 70 тис. господарств та близько 400 тис. робочих місць.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!